Belföld

2010.12.16. 13:00

EU-elnökség: kihívások előtt az ország

Az, hogy januártól Magyarország töltheti be az Európai Unió soros elnöki tisztét, mutatja, milyen messzire jutott az ország a rendszerváltás óta, ugyanakkor kihívást is jelent a kormány számára - vélte a European Voice című brüsszeli hetilap, amely többoldalas mellékletet készített a magyar elnökségről.

MTI

A lap szerint a magyar elnökségre kulcsfontosságú időszakban kerül sor, olyan hónapokban, amikor az EU történetének talán legsúlyosabb válságát éli. Konszolidálni kell a tagországok államháztartását, lökést kell adni a gazdasági élénkülésnek, új életet kell lehelni az egységes piacba, szigorítani kell a pénzügyi felügyeletet. "Nem túlzás azt mondani, hogy az EU sorsa azon múlik, hogyan irányítja önmagát a következő hónapokban - mégpedig Magyarország mint soros elnök kiemelt befolyása alatt" - fogalmazott a melléklet vezércikke.
   
A szinte kizárólag uniós ügyekkel foglalkozó, de az EU-tól független újság megemlítette, hogy a felsorolt, "parancsoló fontosságú" teendők mellett a spanyol-belga-magyar elnökségi trió utolsó tagjaként Magyarországnak az előző két tag idejéből befejezetlenül maradt ügyeket is meg kell próbálni lezárni, emellett Budapestnek saját prioritásai is vannak, mint a romastratégia, a közös agrárpolitika, az uniós energiaprogram, a hosszú távú költségvetési vita előkészítése, a Duna-stratégia, a schengeni térség szélesítése, a bővítési folyamat továbbvitele, a keleti partnerségi viszony szorosabá tétele.
   
A lap szerint az új kormány gyors és drámai változásokat vezetett be Magyarországon, és bár az ütem uniós szinten talán nem lesz ugyanannyira sebes, Orbán Viktor miniszterelnök felkészülése, a tagországok vezetőinek kivétel nélküli végiglátogatása azt mutatja, hogy a kormányfő soros EU-elnöki ambíciói nem szerényebbek, mint a nemzeti politika színterén.
   
A melléklet emlékeztetett arra is, hogy az ország és az EU között gazdasági téren számos alkalommal támadt feszültség. A legutóbbiak között említette az Európai Bizottság őszi gazdasági előrejelzése utáni szóváltást, valamint a magyar jegybankelnök fizetésének jelentős csökkentése körül kialakult vitát.
   
Az újság bemutatta az elnöki szerepkör kulcsszereplőit és ismertette terveiket. Kiemelte, hogy Orbán Viktor olyan lehetőségként tekint a soros elnökségre, amelynek révén tovább javulhat Magyarország nemzetközi presztízse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!