Belföld

2010.12.23. 15:56

Hamarabb kerülhet jelzálog a lakásra közös költség tartozás miatt

Az eddigi hat hónap helyett már háromhónapnyi közös tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal.

MTI

Az Országgyűlés csütörtökön 255 igen szavazattal, 70 nem ellenében, 43 tartózkodás mellett szavazta meg a társasházakról szóló indítványt, amelyet a kormánypártok támogattak, az MSZP és az LMP ellenzett, míg a Jobbik frakciójának tagjai tartózkodó voksot adtak le.
   
A közös költség tartozás miatti jelzálog bejegyzés három hónaponként megismételhető.
   
A társasház szervezeti és működési szabályzata megtilthatja azt, hogy a külön tulajdonban álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségben meghatározott tevékenységet folytassanak. A tiltott körbe tartozik a szerencsejáték, a szexuális és erotikus szolgáltatás, illetve az ilyen segédeszközök árusítása. A helyi önkormányzat pedig rendeletben határozhatja meg az ilyen helyiségek kereskedelmi szempontú használatának - illetve a használat megváltoztatásának - a módját, feltételeit.
   
A gazdasági ellenőrzést segítő személy alkalmazása magasabb feltételhez kötött. Eddig ötven lakás és évi tízmilliós pénzforgalom kellett hozzá, a törvény a forgalmi küszöböt húszmillió forintra emeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!