Belföld

2010.12.14. 13:58

Háziorvosi praxis: teljesítményalapú finanszírozás, összevonhatóság

A teljesítményalapú finanszírozás fejlesztésével erősíti anyagilag és szakmailag a háziorvosi praxist a kormány - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár sajtótájékoztatón Budapesten kedden.

MTI

Szócska Miklós közölte: erre a célra két és félszer annyi pénz lesz jövőre, mint amennyi az idén volt.
   
A kormány még az első fél évben meg kívánja oldani a praxisjog megerősítését, valamint a praxisalap bevezetését - tette hozzá az államtitkár.
   
Beneda Attila kabinetfőnök kifejtette: a helyzet nagyon súlyos, jelenleg mintegy százötven betöltetlen háziorvosi praxis van, ezekből százhúsznak már évek óta nincs gazdája.
   
Ennek kapcsán Szócska Miklós hozzátette, hogy a helyzet kezelésére a jövőben megengedik az üres praxisok összevonását más praxisokkal és támogatják hogy praxisközösségek, csoportpraxisok felvállalják ezeket.
   
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságán Szócska Miklós és Beneda Attila kedden nagyjából kétszáz háziorvossal egyeztetett az őket érintő változtatásokról. A tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón Szócska Miklós ismét hangsúlyozta, hogy az alapellátás fejlesztését prioritásként kezelik. Utalt múlt heti bejelentésére is, mely szerint a "kasszasöprésük" eredményeként jelentős többletpénzhez jutnak egyebek mellett az alapellátó praxisok is.
   
"Az egészségügyi ágazatvezetés az alapellátás megerősítését stratégiai szempontnak tartja az egészségügy megmentése érdekében - mondta Beneda Attila. Ennek részeként három fő fejlesztési irányt jelöltek ki: a finanszírozás fejlesztését, a humán erőforrás krízis rendezését és az informatikai rendszerek integrálását, fejlesztését.
   
Utóbbival kapcsolatban a kabinetfőnök közölte, hogy januártól online jelenthetnek a háziorvosok az Országos Egészség Pénztárnak (OEP), valamint lehetővé teszik, hogy az OEP rendszerén keresztül rálássanak betegeik különböző ellátásaira, amelyeket más szolgáltatóknál végeztek el.
   
Bővítenék a háziorvosok kompetenciáit is, egyebek mellett a receptfelírás területén. A második félévben pedig kidolgozzák a háziorvosi életpálya modellt is.   
   
Szintén a második félévtől újra bevezetik - az előző Orbán-kormány által egyszer már bevezetett - eszközfinanszírozási rendszert, amelyre már félre is tettek a költségvetésből. A praxisjog újragondolása valamint a praxisalap bevezetése két-három milliárdos költséggel járhat - tette hozzá a kabinetfőnök.
   
Szócska Miklós ezek kapcsán elmondta: a praxisjogot olyan módon kívánják megerősíteni, hogy ösztönözze a fiatalok háziorvosi pályára lépését. A nyugdíjba vonulók, vagy a rendszerből kivonulók számára pedig kvázi végkielégítésként szolgálhatna a praxisuk eladásából származó összeg.
   
Az egészségügyi államtitkár a januárban esedékes, a háziorvosokat érintő számvevőszéki vizsgálattal kapcsolatos kérdésre hangsúlyozta: "már most kivették a rendszerből az értelmetlen, cél nélküli ellenőrzéséket. Nem kívánják a háziorvosokat vegzálni"
   
Szócska Miklós leszögezte: "az, hogy a  praxis értékét visszaadják, a teljesítményfinanszírozás részben megnövekszik, hogy az eszközfinanszírozási elem visszakerül és az egész alapellátási kassza némi növekményt tartalmaz a 2011-es évben, ezek az első lépések, amelyeket tenni tudnak az alapellátás megerősítése érdekében".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!