Belföld

2010.12.06. 22:32

Indoklás nélküli felmondást vezetne be a Fidesz a köztisztviselőknél is

A Fidesz bevezetné az indoklás nélküli felmondás intézményét a köztisztviselőknél (polgármesteri hivatalok dolgozói pl.) is, és ismét öt évenként választatnának intézményvezetőket.

MTI

Kósa Lajos (Fidesz) előterjesztő hétfőn a Parlamentben azt mondta, az elmúlt húsz évben a közszférában olyan folyamat zajlott le, amelynek eredményeként a köztisztviselők bár kevesebbet keresnek, "bebetonozták" őket a székükbe. Egy olyan szemlélet alakult ki, amelynek egyenes következménye volt, hogy az emberek nincsenek megelégedve a köztisztviselőkkel - hangsúlyozta Kósa Lajos.
   
Hiába van szabály arról, hogy hogyan lehet valakit elküldeni, a munkaügyi bíróságok "munkavállaló barát" gyakorlata miatt alig van jogeset, amikor alkalmatlanságot állapítottak meg és felmondtak az alkalmazottnak - mondta. Szakítani kell ezzel a gyakorlattal, ezért módosítanák a köztisztviselői törvényt.
   
Megváltozna a jutalmazási rendszer is, e szerint legfeljebb 30 százalékkal emelhetik meg szakmai munkája értékelése alapján a munkavállaló alapilletményét, s azt legfeljebb 20 százalékkal csökkenthetik. Kósa Lajos elmondása szerint a korábbi rendszerben 20 százalékos eltérést szabtak meg, ez "abszurd" korlátozás volt.
   
A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával megszüntetnék a megbízott vezetői rendszert és az intézmények vezetőit legfeljebb 5 évre választhatják, ezt követően új pályázatot kell kiírni. Az "életfogytig tartó" gyakorlatnak nincs jó indoka - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!