Belföld

2010.12.26. 16:19

Készültség és útlezárások az ár miatt

Újabb két út egy-egy szakasza került víz alá a Sajó áradása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap délutánra, így a folyó áradata miatt már négy úton szünetel a közlekedés. Árad a Bódva is, a Zagyván és a Körösökön elindult újabb árhullámok miatt immár a Tiszán és valamennyi mellékfolyóján védelmi készültséget tart fenn.

MTI


 Borsod megyében a Putnok és Borsodbóta, valamint a Kesznyéten és Sajóörös közötti út egy-egy szakasza vált járhatatlanná a Sajó áradása miatt vasárnap kora délutánra. Az áradó Sajó elöntötte a 26-os számú fő utat Sajókazával összekötő utat, míg korábban a Muhiról a körömi révhez vezető utat. Muhi és Köröm között ezért a komp sem közlekedik, miként Ároktő és Tiszacsege között a tiszai komp sem. Ároktőnél az átkelőhöz vezető út sem járható.
 
Ugyancsak teljes útzárat rendeltek el még szombat délután Tardona és Dédestapolcsány között, mivel az utat elöntötte a Tardona-patak felduzzadt vize.
   
Árad a Bódva, a folyó vízállása és a sok csapadék miatt már szombat estétől védekezést rendelt el Szaniszló János, a Borsod megyei Szendrő független polgármestere.
   
A polgármester - aki a helyi védelmi bizottság vezetője is egyben - az MTI-nek vasárnap azt mondta: szombat este nyolc órától figyelőszolgálatot tartanak fenn a gátakon, illetve a Szuhogy felé vezető útnál, az úgynevezett Nagyhíd közelében már szivattyúznak.
Hozzátette: ott három házat veszélyeztethet a víz.
   
Arról is beszámolt, hogy a strand területén és a pihenőházak környékén ismét a Bódva az úr, a terület ugyanis már megint víz alatt áll.
   
Edelényben is árad a folyó, bár a vízszint egyelőre még nem éri el a júniusban lerakott homokzsákokat. Itt is figyelőszolgálat "őrködik" a töltések mentén - közölte Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere.
   
A Zagyván és a Körösökön elindult újabb árhullámok miatt immár a Tiszán és valamennyi mellékfolyóján védelmi készültséget tart fenn a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) - közölte a szervezet védelemvezetője vasárnap az MTI-vel.
   
Lovas Attila tájékoztatása alapján az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin átlagban jelentős, 20 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék esett, főleg eső formájában. Ennek következtében újabb árhullám indult el a folyón, amely elérte Tiszakeszi térségét.
   
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Tiszaugnál tetőzik, ott 728 centiméter a vízállás. Alatta a folyó még árad. A Tisza középső szakaszán vasárnap reggel lassan apadó, ám továbbra is a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásokat mértek: Szolnoknál ez az érték 844 centiméter volt. Az áradás napi üteme Tiszaug alatt várhatóan 5-15 centiméter lesz, Tiszafüred és Szolnok között pedig a következő 24 órában 5 és10 centiméter közötti apadás várható. A Tisza középső szakaszáról 10-20 százalékos jégzajlást jelentettek.
   
Az árhullám levonulása után szombaton elsőfokúra csökkentette az árvízvédelmi készültséget a Tisza Tiszakeszi és Tiszafüred közötti szakaszán a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte Bara Sándor védelemvezető vasárnap az MTI-vel.
   
Ismertetése szerint a folyó bal partján a Rakamaz és Tiszafüred közötti két védelmi szakaszon végig elsőfokú a készültség. Annak ellenére is csökkenteni lehetett a készültséget, hogy folyó vízszintje az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt ismét emelkedett Tokajnál. A jelenlegi 627 centiméteres a vízszint még 23 centiméterrel elmarad a magasabb készültségi szinttől - tette hozzá.
   
A tiszántúli folyók felső szakaszán is áradás indult, de a továbbra is csak a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között, valamint a Berettyó torkolati szakaszán tartanak fenn készültséget, előbbinél másodfokút, utóbbinál elsőfokút - közölte.
   
A sok eső miatt rosszabbodott a helyzet Szabolcsban: a szombaton lehullott átlagosan harminc milliméter csapadék miatt folyamatosan emelkednek a Felső-Tisza folyóinak vízszintjei, s nőtt a belvízzel borított területek nagysága - közölte a térségi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese vasárnap az MTI-vel.
  
 A folyók külföldi vízgyűjtő területein átlagosan 23-28 milliméter, a hazain pedig közel 30 milliméter eső esett, de a Szatmári-síkságon fekvő Vámosorosziban például 42 millimétert regisztráltak karácsony első napján - ismertette Kató Sándor. A Nyíregyháza mellett lévő Császárszálláson 27, míg a magyar-román határvárosnál, Csengernél 34 milliméter eső hullott le.
   
Az intenzív csapadéktevékenység miatt árhullám indult el a térség folyóin: a Lónyay-főcsatornán másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, s folyamatosan emelkednek a térségi vízfolyások vízszintjei. A Tisza Vásárosnamény alatti szakaszain mindenhol készültség elrendelésére készül a vízügyi igazgatóság, a vízállások ezeken az árvízvédelmi védvonalakon meghaladják az elsőfokú szintet. A Krasznán a jelenlegi elsőfokú készültséget másodfokúra emelik, de ez a riasztás lép majd érvénybe várhatóan a Túron és a Szamoson is - összegezte a védelemvezető-helyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!