Belföld

2010.12.04. 16:55

Közszolga nem rabszolga: szakszervezeti demonstráció a fővárosban

A közszféra jogbiztonságáért, a kiszámítható és igazságos nyugdíj-, illetve adórendszerért, a megélhetést biztosító bérért emelték fel szavukat szombaton Budapesten, a Roosevelt térre szervezett szakszervezeti demonstráció résztvevői.

MTI

A kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a nyugdíjakat, és a szombati szakszervezeti demonstrációról mindent elmond, hogy annak szervezői között vannak olyanok is, akik részt vesznek a nyugdíjakat "eltőzsdéző" magánpénztárak vezetésében - reagált Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a szakszervezeti tüntetésre.

A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtti parkolóban több százan gyűltek össze 11 órára, többen szakszervezeti zászlókat, transzparenseket emeltek a magasba. A színpad felett egy idézet szerepel: "Mindig becsaphatsz néhányat. Néhányszor becsaphatsz mindenkit. Nem csaphatsz be mindig mindenkit". A transzparenseken az "Én félek", "Pici emberek, pici bérek", "Közszolga nem rabszolga", "Indoklás nélkül kirúghatnak", "Ezt még mi sem vesszük be" feliratok szerepeltek.


"Itt vagyunk, mert semmibe veszik jogainkat, és rólunk, nélkülünk döntenek" - mondta Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke. Kijelentette: nemet mondanak a szociális és társadalmi párbeszéd semmibevételére, a keresetek vásárlóértékének csökkentésére, a közszféra bérbefagyasztására, az igazságtalan adórendszerre, a hatalmi politizálásra és a félelemre". Igent mondanak azonban a munkahelyekre, a foglalkoztatásra, a tisztességes és mindenki számára elérhető oktatásra, egészségügyre és nyugdíjrendszerre, az igazságos és méltányos bérre, amiből lehet élni és családot alapítani, az olyan szociális ellátórendszerre, amely nem megbélyegzi, hanem segíti az elesetteket, s a valóban együttműködő társadalomra, ahol az azonosságok fontosabbak, mint a különbségek - fogalmazott.
   
A demonstráció helyszínét több tucat rendőr biztosította, de atrocitás nem történt.
   
Az együtt demonstráló szakszervezetek a demonstráció előtt kiáltványt fogalmaztak meg. A Borsik János (az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöke), Pataky Péter (a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége elnöke) és Varga László (a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke) által jegyzett petíciót a kormány nevében Fekete László, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkárságának osztályvezetője vette át.
   
A szakszervezetek petíciójukban - melyet szombaton az MTI-hez is eljuttattak - többek között tisztességes, a hazai és nemzetközi jogot követő, a jogalkotás során a hatalmával élő és nem visszaélő, a demokratikus jogállam intézményeit tiszteletben tartó kormányzati politika megvalósítását, a magyar munkavállalók valós érdekeit és a társadalmi párbeszéd működő intézményrendszereit tiszteletben tartó jogalkotást, kiszámítható és igazságos nyugdíjrendszert, a magánnyugdíjpénztárak választhatóságának szabadságát, a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj hosszú távú fenntartását és az igazságos közteherviselést biztosító, többsávos adórendszert követelnek.


A petíció írói emlékeztetnek arra, hogy szerintük 2010. április 11-én a választásokon az emberek, a választópolgárok az igazságosabb és biztonságosabb jövő mellett tették le a voksukat.
   
"A nagy többség - benne mi is - vágyott és remélt egy olyan országot, ahol 20 év után végre értünk, munkavállalók, adófizető polgárok, az emberek érdekében tesznek valamit! Reméltük, hogy az ígéretek nem csupán üres szavazatmaximáló frázisok, hanem egy közösen eldöntött és együtt vállalt cselekvés alapjai is lesznek!" - emelték ki.
   
Megfogalmazásuk szerint ezzel szemben azonban az történt, hogy az Országgyűlés olyan, "az alkotmányosság követelményébe és az európai uniós alapjogokba ütköző" törvénymódosításokat szavazott meg és készül elfogadni, amelyek "megalázóak", létbizonytalanságot idézhetnek elő a gazdaságban, a közszolgáltatások területén.
   
"Az Alkotmány módosításával öt évre visszamenőleg, akár teljes jövedelmeket is megvonhatóvá tettek. A magánnyugdíj-pénztárakba befizetett tőkét és hozamot kisajátítják, más célokra akarják költeni. Alapvető munkajogi normákat semmibe véve, indoklás nélkül elbocsáthatóvá teszik munkavállalók tízezreit. Azt ígérték, hogy az új egykulcsos adótábla mindenkinek jobb lesz, ezzel ellentétben csak a magas keresetűeknek az. Önök a kampányban és a kormányprogramban az ígérték, hogy új munkahelyeket teremtenek, miközben a 2011. évi költségvetés-tervezet szerint 25-30 ezer közszolgálati álláshely megszüntetésével számol a kormány" - sorolták kifogásaikat a szakszervezetek petíciójának aláírói.
   
"Sajnáljuk, hogy ezzel a hiteltelen akcióval sikerült megvezetniük néhány száz magyar munkavállalót" - fogalmazott Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a demonstráció kezdete után az MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Szijjártó Péter a rendezvényre reagáló kommünikében újra leszögezte, a kormány elkötelezett az emberek nyugdíjának megvédése és a pofátlan végkielégítések megadóztatása mellett. Az új, arányos adórendszer pedig beindítja a magyar gazdaság dinamikus növekedését - hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!