Belföld

2010.12.18. 17:00

Lassan apad a Tisza, súlyos belvízhelyzetre készülnek

Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán, a Felső-Tiszán pedig már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség. A folyó középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak a következő napokban. Szabolcsban a szakemberek az időjárás várható enyhülésére készülnek, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét.

MTI

Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán: Tokajnál 29, Tiszalöknél 14, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél hét centiméterrel csökkent a víz szintje a tetőzés óta - közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője szombaton az MTI-vel.
   
A Felső-Tiszán már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség, de ott is elsőfokúra mérsékelhették a készenlétet - közölte a nyíregyházi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese. A folyó felső, szabolcsi részén továbbra is gyors az apadás, s a vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve várhatóan vasárnap már mindenütt meg lehet szüntetni a készültséget - mondta Kató Sándor.
   
A Tisza középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak az elkövetkező napokban a védekezők. A vízszint emelkedésének napi mértéke elérheti a 35 centiméternyit is. A főfolyó vízállása szombat reggel Kisköre-alsónál már 25 centiméterrel meghaladta a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza tokaji tetőzése után Szolnoknál is nyolc métert jóval meghaladó maximális vízállást várnak karácsony előestéjére.
   
A jászsági mellékfolyókra továbbra is apadás jellemző, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, míg a Hortobágy-Berettyón az áradás intenzitása lelassult. Tovább csökkent az árvíz elleni védekezés hosszúsága a Körösök mentén is, és csökkent a készültség a Berettyón is.
   
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a belvízvédelmi munkálatok folytatása mellett a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei már készülnek a keddtől várható enyhülésre, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét - tudta meg a szervezet nyíregyházi központjában az MTI. Kató Sándor tájékoztatása szerint a nyírségi belvíztározókat - ahogy fogalmazott - "előürítik", s a Rétközi-tóból is engednek vizet a Tiszába, hogy a keddtől jelentkező belvizeket fogadni tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!