Belföld

2010.12.15. 16:55

Nézőpont: kisgazdásodik a Jobbik

A Nézőpont Intézet szerint a Jobbik az "elkisgazdásodás" útjára lépett Pősze Lajos frakcióból történt kizárásával, illetve a "gárdamozgalom kezdődő szétesésével".

MTI

A politikai elemző és tanácsadó intézet az MTI-hez szerdán eljuttatott elemzésében emlékeztet: korábban már többször felhívták a figyelmet arra, hogy a Jobbik gyors szervezeti fejlődése miatt komoly törésvonalak alakultak ki a pártban.
   
Az elemzés készítői szerint a Jobbik nem tudott átütő sikert elérni az önkormányzati választáson, a kormánypárti kétharmad dominálta parlamentben semmiféle "zsarolási potenciállal" sem rendelkezik, és az elmúlt hónapokban "protesztpárti jellegét" is elvesztette.
   
Kiemelik: mára ez a helyzet valóságos töréseket eredményezett, amelyeket a párt sikertelensége akár tovább is mélyíthet.
   
Az intézet "szélsőségesekre" és "mérsékelt radikálisokra" osztja a pártot, a törésvonalak fő okát pedig például a Magyar Gárdához, illetve a parlamenti munkához való különböző hozzáállással magyarázza.
   
Szerintük a Jobbik-frakcióból hétfőn kizárt Pősze Lajost a "szélsőséges politizálással eddig sem szimpatizálók" követhetik legközelebb. Az intézet ilyen "mérsékelt" jobbikos országgyűlési képviselőként említi Nyikos Lászlót, az Állami Számvevőszék korábbi elnökhelyettesét, valamint Balczó Zoltánt, volt MIÉP-es politikust, a Ház egyik alelnökét.
   
A Nézőpont Intézet elemzésében arra is felhívja a figyelmet, hogy a "gárdamozgalomban" a szervezet politikai súlyát alapjaiban veszélyeztető dezintegrációs folyamat indult meg, aminek legutóbbi jelét a gárda új, Jobbikhoz lojális vezetőválasztásában látják.
   
Pősze Lajos kizárása után az MTI-nek nyilatkozva rasszizmussal, szélsőségességgel, anarchizmussal, "iszlámimádattal" és Európa-ellenességgel jellemezte a Jobbikot. A politikus szerint a pártban többször felhívta a figyelmet arra, hogy nincs jövője az Európával szembeforduló politikának
   
Vona Gábor pártelnök-frakcióvezető közleményében a frakció döntését azzal indokolta, hogy Pősze Lajos az elmúlt időszakban eltávolodott a párt irányvonalától, munkája során nem törekedett az együttműködésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!