Belföld

2010.12.05. 22:52

Parlamenti hajrá: legfőbb ügyész, költségvetés, média, indoklás nélküli elbocsátás

Kétnapos ülést tart a jövő héten a parlament, a képviselőknek mindkét napon biztosítaniuk kell a határozatképességet: hétfőn döntenek a legfőbb ügyészről, kedden pedig a 2011. évi költségvetés első körös módosító indítványairól és a büdzsé főszámairól.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A tervezett napirend szerint hétfőn a határozathozatalok végén, várhatóan fél nyolckor kezdődik a legfőbb ügyész megválasztása. A jelöltről titkos szavazással döntenek a képviselők.
   
Schmitt Pál államfő november 26-án jelentette be, hogy Polt Pétert javasolta legfőbb ügyésznek. (Az Országgyűlés nemrég módosította a legfőbb ügyész megválasztásának szabályait: egyszerű helyett kétharmados többséggel, hat helyett pedig kilenc évre választja meg a Ház.)
   
Ha Polt Pétert megkapja a kétharmados támogatást, akkor a tervek szerint este nyolc óra után esküt tesz.
   
Akár már hétfőn voksolhatnak a képviselők Lázár János pénteken benyújtott indítványáról, amelyben a Fidesz frakcióvezetője a közjogi méltóságok 13. havi juttatásának eltörlését kezdeményezi. Ehhez házszabálytól eltérésre van szükség, ezért részben emiatt hétfőn összeül a házbizottság soron kívüli ülése.
   
Ugyancsak hétfőn lesz a zárószavazás az idei költségvetés módosításáról szóló indítványról, a médiatanács jövő évi költségvetéséről, a rendészeti törvényről, valamint a minisztériumok felsorolásáról és az egyes iparjogvédelmi jogszabályok módosításáról. Utóbbi kettő elfogadásához kétharmados parlamenti többség kell.
   
A várhatóan több mint kétórás határozathozatali időszakban számos módosító indítványról is dönt az Országgyűlés hétfőn. Ezek közé tartoznak a nyugdíjreformról és az adósságcsökkentő alapról szóló, valamint a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosítások, illetve a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat.
   
A Ház várhatóan megválasztja a MÁV gazdasági helyzetét vizsgáló bizottság alelnöki posztjára Jávor Benedeket (LMP). 
   
A határozathozatalok után kezdődik Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselők két törvényjavaslatának együttes általános vitája. A köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosítással egyebek mellett azt kezdeményezik, hogy az államigazgatáshoz hasonlóan a közigazgatásban is legyen lehetőség jövő évtől a munkáltató általi indoklás nélküli elbocsátásra. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával pedig azt javasolják, hogy kinevezéssel nem, csak megbízással lehessen vezetői beosztást ellátni a jövőben a közalkalmazotti körben: magasabb vezetői, illetve vezetői feladat ellátása megbízással történjen legfeljebb ötéves időtartamra.
   
Szintén a házszabálytól eltérés elfogadásán múlik a bíróságokkal kapcsolatos két törvénymódosítás tárgyalása. Ha a parlamenti képviselők négyötöde megszavazza ezt, akkor a bíróságok hatékony működését és a bírósági eljárások gyorsítását szolgáló egyes törvények módosításáról, valamint a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló törvénymódosítások együttes, összevont általános és részletes vitája a jövő héten lesz. Ha a házszabálytól eltérést nem szavazza meg a Ház, akkor még hétfő este elkezdődik az indítványok általános vitája, a részletes vita pedig kedden lesz.
   
Kedden a nemzetgazdasági miniszteri zárszavával kezdődik a jövő évi költségvetés fő számait érintő módosító indítványok szavazása. Miután az összes módosító indítványról döntött a Ház, összeül a költségvetési bizottság, előkészíti a főszámokat, 
amelyekről ismét voksolnak a képviselők.
   
A Ház a bizottsági ülés alatt is folytatja a munkáját. A tervezett napirend szerint ez idő alatt kezdődik a Bethlen Gábor Alapról szóló javaslat általános vitája, valamint a közlekedési törvény módosításának részletes vitája.
   
Miután a 2011-es büdzsé fő számairól döntött a parlament, elkezdődik az egyes cégjogi és társasági jogi, a szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási, fogyatékosságügyi és foglalkoztatási, illetve a társasházakról szóló törvények módosításának általános vitája. Lezajlik továbbá a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényjavaslat részletes vitája is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!