Belföld

2010.12.07. 23:18

Polt Péter: folyamatosság és megújulás

A megválasztott legfőbb ügyész szerint az ügyészséget a folyamatosság és a megújulás kell hogy jellemezze. Polt Péter a Magyar Televízió Este című műsorának adott interjújában azt hangoztatta: az új kihívásokra új struktúrákkal kell válaszolni, ezért például korrupcióellenes szervezeti egységeket hoznak majd létre.

MTI

Polt Pétert hétfőn választotta meg a parlament kétharmadnál is nagyobb arányban; ő az első legfőbb ügyész, akit kilenc évre választottak, és aki az Országgyűlésben nem lesz interpellálható.
   
A megválasztott legfőbb ügyész szerint az általa vezetett szervezetben a munkát és a teljesítményt a folyamatosság kell, hogy jellemezze, ám az ügyészségnek meg is kell újulnia a körülmények változása miatt.
   
Úgy vélte, a 2000-ben megkezdett reform helyes volt, helyes volt, és az ügyészség ma is jól működik, de mindig működhet még jobban is; ezt kívánja elérni az új struktúrákkal.
   
Közölte, a korrupcióval kapcsolatos fellépésben szervezeti és színvonalbeli, hatékonyságban változásokat akar elérni.
   
Ezzel kapcsolatban jelezte: az Európai Unió egyik, tavasszal kiadott jelentése szerint ma az egyik legnagyobb probléma a korrupció, ami képes egész állami rendszereket szétzilálni.
   
Bejelentette: "a jelenlegi struktúrán belül, de szervezetileg mégis elkülönülten" képzeli el az új korrupcióellenes szervezeteknek a helyét. Hozzátette: a nyomozó ügyészségek azok, amelyek helyet adhatnak majd az új korrupcióelleni szervezeti egységeknek.
   
Emlékeztetett arra, hogy a parlament egymilliárd forintot szavazott meg az ügyészségnek, és ez 55 fős bővítést jelenthet a számukra, továbbá a technikai infrastrukturális háttér javítását is.
   
Szólt arról is, szeretné, ha a nagy gazdasági vesztegetési ügyeket is egy megújult, szervezetileg is megfelelő struktúrával rendelkező ügyészség nyomozhassa, és képviselhesse a vádat is.
   
A "Gyurcsány-üggyel" kapcsolatban megfogalmazott kérdésekre Polt Péter azt mondta: még nem vette át hivatalosan a posztját, így nincs a megfelelő információk birtokában.
   
A megválasztott legfőbb ügyész ugyanakkor azt közölte: teljesíteni fogja elődje, Kovács Tamás ígéretét a móri üggyel kapcsolatban, így a bírósági eljárás után az ügyészség át fogja tekinteni az őket érintő problémákat, és levonják a következtetéseket is.
   
A 2006-os rendőri brutalitásokra, és a rendőröket ért atrocitásokra utaló kérdésre azt mondta: az erről szóló vizsgálati jelentéseket csak mint újságolvasó ismeri, ezért azokat át fogja tekinteni, és ha hiányosnak találja, akkor újabb vizsgálatokat fog kezdeményezni.
   
Közölte, "a következtetésekre talán még korai rámutatni, (de) ha valaki hibázott, (akkor) annak a következményeit viselnie kell".
   
Kérdésre azt közölte, a saját és az ügyészség politikai függetlenségét az garantálhatja, ha a kizárólag a törvények betűjét és szellemét tartják szem előtt, és mint mondta, erre ígéretet tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!