Belföld

2010.12.07. 17:43

Társasházak: már három havi tartozás esetén jelzálog kerülhet a lakásra

Az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös költség tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal - mondta Cséfalvay Zoltán államtitkár a társasházakról szóló törvény módosításának expozéjában kedden a parlamentben.

MTI

Kiemelte: a javaslat célja a társasházakban való békés, kiegyensúlyozott együttélés elősegítése, valamint a társasházak működésének, működtetésének egyszerűsítése, a szabályozás egyértelműsítése.
   
A törvényjavaslat támogatja a kormány politikai célkitűzését, amely a családok és a vállalkozások érdekeit helyezi a törvénykezés középpontjába - jelentette ki.
   
Mint mondta, a javaslat első része a társasházak pénzügyi irányítását, működtetését segíti, a második rész a társasházak és az ott működő vállalkozások közti együttműködést teszi gördülékenyebbé, míg a harmadik a lakóközösség közös tulajdonosi jogainak érvényesítését támogatja.
   
Cséfalvay Zoltán hangsúlyozta: a javaslat egyértelművé teszi, hogy a jövőben a gazdasági ellenőrzést segítő személy kötelező igénybevétele kizárólag évente egyszer, egyebek közt az éves közgyűlésekre kerülő beszámoló vizsgálatára és szakmai véleményezésére terjed ki.
   
Közölte: a jelenlegi szabályozás értelmében a lakóközösség a lakhatás nyugalmára hivatkozva bármikor, bármilyen új tevékenység megkezdésének engedélyezést közgyűlési határozattal megtilthatja.
   
A javaslat arra tesz javaslatot, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiség használatához ne legyen szükséges a társasház hozzájáruló nyilatkozata. A társasház közgyűlése azonban a jövőben is hozhat tiltó határozatot akkor, ha ez nyilvánvalóan sérti a lakhatás nyugalmát, ilyen tiltott körbe tartozik a szerencsejáték, a szexuális és erotikus szolgáltatás, illetve az ilyen segédeszközök árusítása.
   
Hozzátette: a helyi önkormányzat rendeletben határozhatja meg az ilyen helyiségek kereskedelmi szempontú használatának - illetve a használat megváltoztatásának - a módját, feltételeit.
   
Az államtitkár elmondta: a társasházi tulajdonosok közös érdekeinek erősítése, a közös képviselőnek lehetőséget ad a nem fizető tulajdonostársakkal való hatékonyabb fellépésre.
   
Hozzátette: az eddigi hat hónap helyett már három hónapnyi közös költség tartozás esetén jelzálogot lehet majd bejegyezni a társasházi lakásra, közgyűlési határozattal.
   
Cséfalvay Zoltán úgy fogalmazott: a módosítások és az új rendelkezések a jogbiztonságot, a jobb és szakszerűbb működtetést, valamint a peres eljárások megelőzését szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!