Belföld

2010.12.08. 22:26

Voksolási rekord: két és fél hónap alatt a negyedik önkormányzati választást tartják Keresztétén

Soha ennyiszer nem kellett még megismételni önkormányzati választást, mint most a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Keresztétén: a választóknak az október 3-ára kiírt voksolás után december 14-én immár harmadszor kell az urnákhoz járulniuk.

MTI

A választást azért kell negyedszerre is megtartani, mert a településre a voksolás előtt nagy számban jelentkeztek be olyan választópolgárok, akik korábban nem éltek ott.
   
Keresztétén nem sokkal az október 3-ai választás előtt a település lakóinak száma csaknem megháromszorozódott; 33-ról 96-ra emelkedett. A "betelepülők" miatt ezért a választás eredményét a helyi választási bizottság megsemmisítette és új választást írt ki. Azóta még egy választást tartottak, de annak az eredményét is megsemmisítette a választási bizottság, így december 14-én harmadik alkalommal lesz választás Keresztétén.
   
A "betelepülők" lakcímének fiktiválása "elvileg" 22 napig tart, ám Keresztétén azok, akiknek a lakcímét a jegyző fiktívnek nyilvánította, elfogultságot jelentettek be, ezért új eljáró hatóságot kell kijelölni az ügyben. Ez az oka annak, hogy ilyen sokáig húzódik a folyamat.
   
A polgármester és az új testület megválasztásáig a régiek "ügyvezetőként" látják el feladatukat, de a választási jogszabályokban nincs arra vonatkozó rendelkezés, hányszor lehet megismételni a választást.
   
Minden egyes települési önkormányzati választás önállónak számít, de az Országos Választási Bizottságnak beszámolót kell készítenie az Országgyűlésnek a választási folyamatról. Ezt azonban nem lehet elkészíteni addig, amíg Keresztétén jogerősen le nem zárul a választási eljárás.
   
Arra még nem volt példa, hogy az önkormányzati választás parlamenti beszámolója december közepére sem készült el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!