Belföld

2011.01.28. 20:34

A magánnyudíj-pénztárakban maradóknak is jár az ingyenes egészségügyi ellátás

Ha kell, törvényt módosítanak, de mindenkinek jár majd az ingyenes egészségügyi ellátás - nyilatkozta az RTL Klub híradójának Nagy Anna kormányszóvivő, reagálva az Index cikkére, mely szerint nem kaphatnak ingyenes egészségügyi ellátást nyugdíjba vonulásuk után azok, akik úgy nyilatkoznak, hogy magánnyugdíjpénztár-tagok maradnak, és nincs legalább 15 év szolgálati idejük.

MTI

A kormányszóvivő hangsúlyozta: "a történet vége az lesz, az kell, hogy legyen, hogy mindenki kap majd egészségügyi ellátást, függetlenül attól, hogy milyen nyugdíjpénztárhoz tartozik."
   
A híradóban elhangzott tudósítás szerint a jelenlegi szabályok szerint csak annak jár az ingyenes egészségügyi ellátás, akinek van nyugdíja. Résznyugdíjra jogosult az, aki legalább tizenöt évet dolgozott, míg teljes állami nyugellátás húsz év munkaviszony után jár - hangzott el a híradóban.
   
Kifejtették, hogy ha ezek a szabályok több évtized múlva is érvényben lesznek, akkor azoknak a fiataloknak, akik most úgy döntöttek, hogy kitartanak a magánnyugdíj-pénztár mellett, pénzbe kerülhet, ha idős korukban egészségügyi ellátásra szorulnak.
   
Arról is beszámoltak, hogy "a változtatásokig is van még lehetőség", mivel egy bizonyos díjért (havonta 5100 forintért) meg lehet vásárolni az egészségügyi ellátásra való jogot. "Szolgálati időt is lehet venni az állami nyugdíjrendszerben, és ezzel elérni a nyugdíjhoz szükséges évek számát", de így is csak maximum öt évet lehet szerezni, napi 900 forintért - hangzott el a híradóban.
   
A csatorna megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt ígért az ügyben, de az esti adásig az nem érkezett meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!