Belföld

2011.01.08. 11:03

Bejelentették: nem épül kaszinóváros Sukorón

Sukorón nem épül sem most, sem a közeljövőben kaszinóváros - szögezte le Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

A kormánybiztos azzal kapcsolatban, hogy a King's City kaszinókomplexum beruházója, a KC Bidding Kft. 2010. december 20-án megnevezte végleges helyszínként a sukorói földterületet, kijelentette: felháborító és érthetetlen a beruházó közleménye. Elfogadhatatlan, hogy arra szólították fel a magyar kormányt, teljesítse a Gyurcsány-kabinet 2,6 milliárd forintos kiemelt támogatásról szóló ígéretét, s állítsa vissza a beruházás kiemelt minősítését - fejtette ki.
   
Budai Gyula a beruházó azon állításáról, hogy a 2,6 milliárd forint összegű állami támogatás megfizetéséről a King's City csoportot a Magyar Köztársaság előzőleg regnáló kormánya biztosította, és az erről szóló jegyzőkönyvet az ITD Hungary Zrt. is aláírta, azt mondta: ilyen jegyzőkönyv nem létezik. Ez az ígéret legfeljebb 2009. május 21-én a Gyurcsány Ferenccel folytatott egyeztetés során hangozhatott el a Parlamentben - jegyezte meg, hozzátéve: ezért ebben a kérdésben az előző kormányfőhöz kell fordulniuk.
   
"Magyarország jogállam, és nem banánköztársaság, a kormányváltást követően véget ért a Gyurcsány-Bajnai korszakot jellemző kormányzati visszaélések ideje" - fogalmazott Budai Gyula.
   
A kormánybiztos kitért arra is, hogy miután január 1-jén a koncessziós jog megszűnt, a cégnek 900 millió forintos kötbért kell fizetnie az államnak, s mert idén nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket a beruházás alakulásáról, a nemzetgazdasági miniszter további 864 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a beruházót.
   
Budai Gyula beszámolt arról is, 2011. január 5-én azzal fordult Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez, hogy azonnali hatállyal mondja fel a koncessziószerződést, mert a KC Bidding az abban foglaltakat nem teljesítette. Ez a felmondás írásban a jövő héten meg fog történni - fűzte hozzá.
   
Ezzel egyidejűleg arra kérte a minisztert, hogy a szerződésben meghatározott 900 millió forintos kötbért érvényesítsék.     
   
A kormánybiztos megjegyezte: a kormány továbbra is támogatja a nagyberuházókat, és szívesen tárgyal azon befektetőkkel, akik magukra nézve kötelezőnek tekintik a hatályos magyar és európai uniós jogszabályokat, előírásokat. Magyarországon a jogszabályok mindenkire nézve kötelezőek, mind a magyar, mind a külföldi érdekeltségű befektetőkre egyaránt vonatkoznak. A jogszabályokat kijátszani óhajtó, azokat ignoráló, egyéni érdekeiket mások rovására érvényesíteni akaró befektetőkkel a magyar kormány nem kíván és nem fog a jövőben sem tárgyalni. A KC Bidding és King's City menedzsmentje pedig ebbe a körbe tartozik - mondta a kormánybiztos.
   
Hozzátette: részéről a sukorói kaszinóprojekt ügyét lezártnak tekinti, az illetékes hatóságok folytatják a vizsgálatot, tart a büntető- és polgári jogi eljárás is, a politikai döntés pedig a kormány részéről megszületett. Ezt Joaw Blumnak és a King's City menedzsmentjének tudomásul kell vennie - jelentette ki.
   
Arra a kérdésre, hogy sajtóinformációk szerint Joaw Blum hajlandó lenne 1,3 milliárd forintot befizetni utólagosan a költségvetésbe, azt válaszolta, hogy ez részéről beismerő vallomás volt, a szerződés megkötésekor tudta, hogy értéken alul vásárolta meg és cserélte el a sukorói ingatlanokat. "Ha tudta Blum, tudta Tátrai és tudta mindenki, aki ebben a jogügyletben részt vett", s innentől ennek tisztázása az ügyészségre hárul - tette hozzá. Megjegyezte: ez egy nagyon súlyos újabb bűncselekményt vet fel.


Sukoró - korábbi cikkeinket megtalálja a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!