Belföld

2011.01.26. 21:42

Európa Tanács: vita határozat nélkül a magyar demokráciáról

Nem született semmilyen határozat az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése szerda esti strasbourgi ülésén, ahol a magyar demokrácia működéséről vitatkoztak a képviselők.

MTI

A vita megszervezéséről hétfőn, az egyhetes közgyűlési ülésszak kezdőnapján döntött a testület, s egy napra rá több képviselő nyilvánosságra is hozott egy olyan határozati javaslatot, amely monitoring eljárást (azaz egyfajta megfigyelési, ellenőrzési folyamatot) kezdeményezett Magyarország ellen. A szerda esti strasbourgi vita kezdetén a közgyűlés egyik legfontosabb bizottságának, a politikai bizottságnak az elnöke, Björn von Sydow svéd szociáldemokrata képviselő maga is megerősítette, hogy Magyarországgal szemben monitoring eljárást kezdeményezhet a közgyűlés - végül azonban a képviselők nem szavaztak semmilyen határozatról, s így értelemszerűen egy ilyen eljárásról sem döntöttek.
   
A vita egyébként meglehetősen foghíjas padsorok mellett zajlott, s azon a vitát bevezető von Sydow, majd a frakciók vezérszónokai után főleg az Európai Néppárthoz (a Fideszt is tagjai közé soroló pártcsaládhoz) tartozó képviselők szólaltak fel, egymás után cáfolva, hogy Magyarországon sérülne a demokrácia.
   
Von Sydow arról beszélt: a magyar alkotmánybíróság és a választási szervek vezetőinek kinevezésére vonatkozó szabályok úgy változtak meg, hogy veszélybe került a testületek függetlensége. Az új médiatörvény szerinte "kényszerzubbonyt" húzott a magyar médiára. Björn von Sydow szerint nem egy törvényről szól a vita, hanem egymáshoz kapcsolódó törvényi változásokról, amelyek megkérdőjelezik azon értékeket és alapelveket, amelyek alapján Magyarország tagja az Európa Tanácsnak. Ezért a parlamenti közgyűlés szerinte kezdeményezheti a monitoring eljárást, amelyben két jelentéstevő állítana össze jelentést a testület vezető szervének, a közgyűlési elnököt, alelnököket, frakcióvezetőket és a bizottsági elnököket tömörítő Irodának és szintén kérnék a Velencei Bizottság együttműködését.
   
A szocialista frakció vezetője, a svájci Andreas Gross szerint a médiatörvény csak a jéghegy csúcsa. Szóba hozta, hogy a jelenlegi kormánykoalíció kétharmados többsége mögött a szavazók 53 százaléka áll, hogy az elmúlt hónapokban sorozatos alkotmánymódosítások történtek, méghozzá szerinte elsietett módon. Úgy vélte: a magyarországi történések visszaélést jelentenek a hatalommal.
   
A néppárti frakciót képviselő Hrisztosz Purguridesz viszont azt hangoztatta: korai monitoring eljárásról beszélni, amellyel ráadásul politikailag vissza lehet élni. A ciprusi politikus - egyben a jogi és emberi jogi bizottság elnöke - közölte: a néppárti frakció ellenzi ezt a lépést. Ezt követően szólalt fel Braun Márton, a parlamenti közgyűlésen résztvevő magyar küldöttség fideszes vezetője, aki azt hangsúlyozta: Magyarország jól működő demokrácia. Braun többek között szóvá tette, hogy egyes képviselőtársai már a vita előtt megelőlegezték az ítéletet, hiszen előzetesen monitoring eljárásra vonatkozó határozati javaslatot hoztak nyilvánosságra. A médiatörvénnyel kapcsolatban pedig elmondta, hogy Magyarország napokon belül válaszol Neelie Kroesnak, az Európai Bizottság médiaügyekkel foglalkozó biztosának levelére.
   
A vitában aktív szerepet vállaltak a magyar fideszes, illetve KDNP-s képviselők, az ellenzék részéről pedig a jobbikos Gaudi Nagy Tamás kért szót. Magyar szocialista képviselő nem szólalt fel.
   
Az Európa Tanács kontinensünk legrégebbi nemzetközi szervezete: az emberi jogok tiszteletben tartását, a demokratikus intézményrendszer működését ellenőrzi, s egyik legfontosabb döntéshozó szerve a parlamenti közgyűlés, amely a tagállamok törvényhozóinak küldöttségeiből áll. A közgyűlés évente négyszer tart ülésszakot Strasbourgban. A mostani tanácskozás napirendjének egyik legfontosabb témája a koszovói szervkereskedelemről készült ET-jelentés volt, csütörtökön pedig három sürgősséggel összehívott vita is lesz: a Közel-Keleten a keresztényeket ért közelmúltbeli támadásokról, a fehérorosz elnökválasztás nyomán kialakult helyzetről továbbá a tunéziai forradalmi változásokról.

OLDALTÖRÉS: Braun Márton bohózatnak minősítette a vitát

 

 

 

Braun Márton bohózatnak minősítette a vitát

Bohózatnak minősítette a magyar demokrácia működéséről az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésében szerda délután lefolytatott vitát Braun Márton, a magyar ET-delegáció fideszes vezetője arra hivatkozva, hogy a napirendi pontot kezdeményező szocialista pártcsaládból két felszólalón kívül senki sem vett részt a vitában.

Braun Márton, aki Strasbourgból telefonon nyilatkozott az MTI-nek, elmondta: a tényfeltáró vitát a szocialista pártcsoport kezdezményezte, de a szocialista előterjesztőn és a szocialista vezérszónokon kívül más szocialista nem vett részt benne.
   
A magyar képviselő szerint ezért is elgondolkodtató, mennyire volt valós érdeklődés a vita iránt a szocialista pártcsoporton belül.
   
Braun Márton szerint a vita kulcsüzenete a médiatörvény volt, de úgy vélte, a többség elfogadta azon érvelésüket, hogy az Európai Bizottság már átnézte a médiatörvényt és magyar részről dolgoznak annak kijavításán.
   
Braun Márton kettős mércét lát abban, hogy a két szocialista felszólaló egyaránt felemlítette a Fidesz-KDNP kétharmados választási győzelmét, amely - úgymond - túlhatalomhoz vezet. A képviselő megjegyezte: nem változott a magyar választási törvény, a Fidesz-KDNP ugyanazon választási törvény alapján nyerte meg a választást, amellyel korábban a szocialista párt győzött, és akkor senki nem kifogásolta a választási törvényt.
   
Braun Márton elmondta azt is, hogy a Magyarországgal szembeni monitoring eljárásról - amelyet főként a svéd ET-delegáció jegyez - később születik döntés. A képviselő megjegyezte: az eljárást a vita előtt egy nappal kezdeményezték, prejudikálták a folyamat megkezdését. Braun Márton furcsállná, ha a házbizottság ezt támogatná, hiszen a vitában szinte kizárólag a médiatörvényt kritizálták, amelyet az Európai Bizottság szakértői szinten már átnézett. "Nem hiszem, hogy ha a politikusokból álló monitoring bizottság ezt átvizsgálja, sokkal okosabb lesz; inkább csak arra jó, hogy húzzuk az időt" - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!