Belföld

2011.01.21. 18:13

Megemlékezés: vihar Bayer Zsolt Madách-díja körül

Madách Imrére emlékeztek Balassagyarmaton születésének 188. évfordulóján pénteken. Nógrád megye hagyományos Madách-napi ünnepségén idén nem vettek részt az MSZP és a Jobbik képviselői, akik így tiltakoztak amiatt, hogy a Madách-díj egyik kitüntetettje Bayer Zsolt író, publicista.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára köszöntőjében, a Magyar Kultúra Napja előestéjén feltette a kérdést: hiúak vagyunk-e kultúránkra, fontos-e, hogy kultúránkat ne csak szlogenek, képaláírások szintjén ismerjük. Hangsúlyozta: tudni kell, ki írta le, hogy "játszani is engedd" vagy "taní-tani".
   
Mint mondta, akkor érünk célt, ha a kultúra nemcsak információ és irodalmi törzsanyag, hanem élmény, és különösen fontos ez egy olyan korban, amikor sajnos minden kulturális teljesítményt szinte kizárólag a hírnév igazol.
   
Az államtitkár kitért arra, hogy Balassagyarmat olyan kiválóságokat adott az országnak, mint Jobbágy Károly költő, Markó Iván táncművész vagy Zórád Ernő, a magyar képregényművészet legnagyobb alakja. Hozzátette: az 1964-ben alapított Madách-díj is jelzi, hogy a nógrádiak a kultúra és a közművelődés elkötelezett támogatói. Halász János kiemelte: joggal lehetünk büszkék az idei kitüntetettekre is.
   
Becsó Zsolt, a Nógrád megyei önkormányzat elnöke beszédében kitért rá, hogy Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője az akkor Nógrád megyei, ma már Szlovákiához tartozó Alsósztregován született, és Nógrád országgyűlési követe is volt.
   
Nógrád megye Madách-díját idén Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, szerkesztő, publicista kapta meg.
   
A salgótarjáni-baglyasaljai születésű Pándy Piroska külföldi fellépése miatt egy filmbejátszáson köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, szülőföldje mindig számíthat rá, mindig jön, amikor hívják.
   
Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap újságírója, az Echo TV műsorvezetője az ünnepségen azt mondta, kapott már életében néhányszor díjat, de ennyire talán még sosem volt megilletődve, mert Madách Imre számára az egyik, ha nem a legfontosabb magyar szerző.

(A publicista egyik vihart kiváltó írása - amely ellen a Zöld Baloldal a médiahatóságnál feljelentést tett - egy pénteki, The Guardian publicisztikában is szerepelt.)
   
Megjegyezte: az Úr utolsó szavai - "Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!" - mindig le fogják győzni Lucifert.

Bayer Zsolt számított a tiltakozásokra, de az időzítésre nem - mondta az író, publicista az MTI-nek.  A Jobbik megyei önkormányzati képviselői kedden, az MSZP frakció tagjai csütörtökön közölték az MTI-vel, hogy távolmaradásukkal tiltakoznak  Bayer Zsolt díjazása ellen.
   
Az MTI azon kérdésére, hogy hogyan éli meg ezt a helyzetet, Bayer Zsolt azt mondta: "ilyenkor az a kincstári válasz szokott érkezni, hogy hát, engem nem érdekel, de ez persze nem igaz."
   
"Nyilván érdekel, nyilván zavar, egy kicsit elrontja az ember örömét, keserű szájízt hagy ez az egész, ami a díjátadás meg a személyem körül kialakult" - tette hozzá.
   
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem számítottam rá. Arra viszont nem számítottam, hogy ilyen remekül fogják időzíteni, hiszen több mint egy hónapja született ez a döntés - jegyezte meg.
   
Bayer Zsolt úgy fogalmazott: "minden rossz érzésen, keserűségen túl azt kell mondjam, hogy amíg engem a Népszavában lerohadtnáciznak, a Kurucinfón meg leszemétzsidóznak, addig én valamit átkozottul jól csinálok, addig nagy baj nincs. Ezzel vigasztalom magam."
   
A Jobbik kedden juttatta el az MTI-nek azt a levelet, amelyet a Madách-díjátadó szervezőinek írtak. Ebben úgy fogalmaztak, hogy az ünnepség "elvesztette legitimitását a silány pártérdekek miatt".
   
Rozgonyi József, az MSZP frakcióvezetője pedig az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a "pártalapú, ízléstelen" döntés azokra nézve is dehonesztáló, akik korábban már megkapták, illetve a jövőben megkapják a díjat.   
   
A Nógrád megyei önkormányzat fideszes elnöke szerint Bayer Zsolt író, publicista rászolgált a megye Madách-díjára. Becsó Zsolt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy ő személy szerint is támogatta a közgyűlés többségi döntését.
   
Becsó Zsolt az MTI-nek kifejtette: a döntést már egy hónapja meghozták, az azóta publikus, ezért olcsó népszerűséghajhászásnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők most csinálnak belőle "patáliát". Mindenesetre  - tette hozzá - "örömmel üdvözli", hogy egymásra talált az MSZP és a Jobbik.
   
Az önkormányzati elnök közlése szerint megalapozott döntést hozott a közgyűlés többsége, ő pedig mindkét jelöltet támogatta. Úgy fogalmazott. Bayer Zsolt eddigi életművével rászolgált a díjra.
   
Kitért arra is, hogy a Nógrád megyei önkormányzat, illetve annak jogelődje 1964 óta adja ki a megyei Madách-díjat, és számos, a megyén, sőt az országhatáron kívül élő személyiség megkapta az elismerést.
   
Tavaly Máté Zsuzsanna irodalomtörténésznek, esztétának és Matúz Gábor újságírónak adományozták a díjat.
   
Az elismerést korábban megkapta többek között Sőtér István író, irodalomtörténész (1964), Keresztury Dezső irodalomtörténész, író, költő (1966), Sinkovits Imre színművész (1968), Szinetár Miklós rendező (1970), Hubay Miklós író, műfordító (1983), Ránki György zeneszerző (1983), Berek Katalin színművész (1989), R. Várkonyi Ágnes történész (1997), Tempfli József nagyváradi katolikus püspök (2001), valamint - posztumusz - Lukács Margit színművész (2004).

OLDALTÖRÉS: Korábbi - hírek: Bayer Zsolt rászolgált Nógrád megye Madách-díjára

 

 

 

Korábbi - hírek:  Bayer Zsolt rászolgált Nógrád megye Madách-díjára

A Nógrád megyei önkormányzat fideszes elnöke szerint Bayer Zsolt író, publicista rászolgált a megye Madách-díjára. Becsó Zsolt csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy ő személy szerint is támogatta a közgyűlés többségi döntését.

A megyei önkormányzat vezetője arra reagálva tudatta ezt az MTI-vel, hogy a Jobbik, majd az MSZP is bejelentette: nem mennek el a pénteki, Balassagyarmaton tartandó megyei Madách-ünnepségre, így tiltakoznak amiatt, hogy Bayer Zsolt lesz az egyik díjazott.
   
A Jobbik kedden juttatta el az MTI-nek azt a levelet, amelyet a szervezőknek írtak. Ebben úgy fogalmaztak, hogy az ünnepség "elvesztette legitimitását a silány pártérdekek miatt".
   
Rozgonyi József, az MSZP frakcióvezetője pedig az MTI-nek csütörtökön azt mondta: a "pártalapú, ízléstelen" döntés azokra nézve is dehonesztáló, akik korábban már megkapták, illetve a jövőben megkapják a díjat.   
   
Becsó Zsolt az MTI-nek kifejtette: a döntést már egy hónapja meghozták, az azóta publikus, ezért olcsó népszerűséghajhászásnak tartja, hogy az ellenzéki képviselők most csinálnak belőle "patáliát". Mindenesetre  - tette hozzá - örömmel üdvözli, hogy egymásra talált az MSZP és a Jobbik.
   
A két pártra utalva azt mondta: "Lucifer szavaival élve, nem adhatnak mást, csak mi lényegük".
   
Az önkormányzati elnök közlése szerint megalapozott döntést hozott a közgyűlés többsége, ő pedig mindkét jelöltet támogatta. Úgy fogalmazott. Bayer Zsolt eddigi életművével rászolgált a díjra.
   
Kitért arra is, hogy a Nógrád megyei önkormányzat, illetve annak jogelődje 1964 óta adja ki a megyei Madách-díjat, és számos, a megyén, sőt az országhatáron kívül élő személyiség megkapta az elismerést.

OLDALTÖRÉS: Az MSZP képviselői sem mennek el a Nógrád megyei Madách-ünnepségre

 

 

 

Az MSZP képviselői sem mennek el a Nógrád megyei Madách-ünnepségre

A Jobbik után az MSZP képviselői is bejelentették, hogy nem mennek el a pénteki, Nógrád megyei Madách-ünnepségre; a megyei önkormányzat ellenzéki képviselői amiatt tiltakoznak, hogy a Madách-díj egyik idei kitüntetettje Bayer Zsolt író, publicista lesz.

Rozgonyi József, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: a koszorúzáson részt vesznek, mert az Madáchnak szól, de az ünnepségre nem mennek el, mert méltatlannak, felháborítónak tartják, hogy Bayer Zsolt kapta meg a díjat.
   
Bayer Zsoltnak sem Madách Imréhez, sem Nógrád megyéhez nincs semmi köze, és már ez is ellentétes a díj szellemiségével és céljával, de még nagyobb baj, hogy mélységesen megosztó, durva, szélsőséges politizálása méltatlan a díjhoz, azt is mondhatnám, hogy meggyalázza a díjat - fogalmazott Rozgonyi József.
   
Hozzátette: a "pártalapú, ízléstelen" döntés azokra nézve is dehonesztáló, akik korábban már megkapták, illetve a jövőben megkapják Nógrád megye Madách-díját.
   
A frakcióvezető személyes véleményeként jegyezte meg, hogy még a díj elnevezésén is érdemes lenne változtatni ezek után.
   
A megyei Madách-ünnepséget pénteken tartják Balassagyarmaton, ekkor adják át az idei díjakat is. A két kitüntetett Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, publicista.
   
A Jobbik kedden juttatta el az MTI-nek azt a levelet, amelyet a szervezőknek, Becsó Zsoltnak (Fidesz), a megyei önkormányzat elnökének és Medvácz Lajosnak (Fidesz), Balassagyarmat polgármesterének írtak. Ebben közölték, hogy a Jobbik megyei és balassagyarmati képviselői tiltakozásul nem vesznek részt az ünnepségen, "mivel az elvesztette legitimitását a silány pártérdekek miatt".

 

OLDALTÖRÉS: Bayer Zsolt Madách-díja ellen tiltakozik a Jobbik


Bayer Zsolt Madách-díja ellen tiltakozik a Jobbik


Bayer Zsolt Madách-díja ellen tiltakozik a Jobbik


Bayer Zsolt Madách-díja ellen tiltakozik a Jobbik

A Jobbik képviselői nem mennek el a Nógrád megyei Madách-ünnepségre, így tiltakoznak amiatt, hogy a Madách-díj egyik idei kitüntettje Bayer Zsolt író, publicista lesz - erről a Jobbik képviselői tájékoztatták kedden az MTI-t.

Bayer Zsolt jelölésével a Nógrád megyei önkormányzat fideszes képviselői megsértettek más, a kitüntetésre érdemes jelölteket is, de legfőképpen a hagyományt, Madách Imrét és a nógrádi embereket - írja négy jobbikos politikus az MTI-hez eljuttatott, a Nógrád megyei önkormányzat elnökének és Balassagyarmat polgármesterének címzett levélben.

E két önkormányzat és a balassagyarmati városi könyvtár szervezi a pénteki megyei Madách-ünnepséget, amelyen átadják az idei díjakat is. A két kitüntetett Pándy Piroska, a Magyar Állami Operaház magánénekese, a Madách Színház művésze és Bayer Zsolt író, publicista és szerkesztő.
   
A Palotai Szilárd és Gácsi Péter megyei, Fábián Gábor balassagyarmati önkormányzati képviselő és Czuczi János megyei bizottsági tag által aláírt levélben ezt írják: "megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a nem kevés arra érdemes jelöltek közül a Madách-díjra meglepően egy fideszes pártkatona került a kitüntettettek sorába, aki nem Nógrád megyei".
   
Kitérnek rá, hogy noha nem vitatják Bayer Zsolt írói, szerkesztői tevékenységét, úgy látják, hogy a Fidesz "pártkatonát állító magatartása és annak magyarázata semmiben nem különbözik az MSZP ilyen irányú tevékenységétől".
   
A Jobbik képviselői kijelentették: tiltakozásul nem mennek el a rendezvényre, "mivel az elvesztette legitimitását a silány pártérdekek miatt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!