Belföld

2011.01.31. 10:43

Vasárnaptól tilos dohányozni a BKV-megállókban

Tilos lesz dohányozni február 6-ától a BKV megállóiban; korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltották meg a fővárosi képviselők a "füstölgést".

MTI

A dohányzási tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők. A Fővárosi Közgyűlés december 15-ei ülésén egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát; a vonatkozó köztisztasági rendelet a kihirdetést követő 45. napon lép hatályba.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésének szünetében az MTI-nek elmondta, hogy február 6-án lép életbe a rendelet, amelynek értelmében nem lehet majd rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. A leghosszabb tiltott zóna a HÉV megállókban lesz, ahol 120-szor kétméteres területen lesz tiltott a dohányzás.

A tilalom a megállóhelyek és a végállomások utasváróira is kiterjed. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sajtóanyagában arra mutattak rá, hogy ezekben a fedett utasvárókban különösen fontosnak tartják a dohányzási tilalmat, mert egy cigarettázó utas akár nyolc-tíz ember ott tartózkodását is kellemetlenné teheti. A BKK várhatóan a napokban helyezteti ki a figyelmeztető felhívásokat a BKV megállóiba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!