Belföld

2011.02.23. 10:50

Eötvös Károly Intézet: alkotmányellenes megfigyelés jogellenes zsarolással

Az Eötvös Károly Intézet szerint a titkosszolgálati megfigyelés alkotmányellenesen korlátozza a közszolgák alapvetői jogait, ráadásul ezt olyan fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat alapján teszik, amely a jog szerint érvénytelennek minősül.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

 Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében az intézet "képtelen valóságnak" nevezi, hogy a kormánytisztviselőket, a rendészeti szervek alkalmazottait, köztisztviselőket és egyes közalkalmazottakat 2010-es jogszabály-módosítások nyomán formális törvényi felhatalmazással alapvető jogaik "önkéntes" feladására kívánják kényszeríteni. A közszolgák, elsőként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai - önkéntesen - hozzájárulhatnak ahhoz, hogy titkosszolgálati eszközökkel megfigyeljék őket, vagy - ugyancsak önkéntesen - tudomásul vehetik, hogy a hozzájárulás megtagadása miatt elbocsátják őket - olvasható a közleményben.
   
Az intézet szerint a szabályozás nem csupán alkotmányellenesen korlátozza az állami alkalmazottak alapvető jogait, de olyan fenyegetéssel kizsarolt nyilatkozat alapján teszi ezt, amely a jog szerint érvénytelennek minősül. A személyes adatok kezeléséhez ugyanis az adatalanyok tájékozott, tudatos és önkéntes beleegyezése szükséges - írták.
   
A közlemény szerint az intézkedés elrendelői szinte kérkednek azzal, hogy egy jó ügy (a korrupciós bűncselekmények felderítése) érdekében ismételten megsértik a kormánytisztviselők, köztisztviselők és közalkalmazottak alapvető jogait. Eközben újfent figyelmen kívül hagyják, hogy jogállamban a büntetőhatalom csakis olyan szabályok szerint gyakorolható, amelyek fenntartják az egyensúlyt az egyéneket az állammal szemben védő garanciális rendelkezések és a hatékony bűnüldözéssel kapcsolatos társadalmi elvárások között.
   
Az intézet honlapjának közlése szerint az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet a Soros Alapítvány hozta létre 2003 januárjában. (Az intézet tulajdonosa 2009 óta az Eötvös Károly Közpolitikai Alapítvány.) A Majtényi László jogász vezette intézet másokkal (jogvédőkkel, civil szervezetekkel vagy más intézményekkel) együtt fellépve szeretne hozzájárulni a szakmai és a szélesebb közvélemény tájékoztatásához, a politikai napirend formálásához azokban az ügyekben, amelyek hatással vannak az állampolgárok és a közhatalom közötti kapcsolat minőségére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!