Belföld

2011.02.03. 13:39

Felgyorsítják az örökbefogadási eljárást

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerint ez évtől egyszerűbb és gyorsabb lehet az örökbefogadási eljárás, miután a 2010 decemberében elfogadott törvénymódosítások eredményként átláthatóbbá és kevésbé bürokratikussá vált a rendszer.

MTI

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a témában csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az a szándékuk, hogy abortusz helyett minél több gyermek szülessen meg, és amennyiben egy krízishelyzetben lévő anya nem tudja őt felnevelni, akkor a gyermek minél hamarabb kerüljön családba, örökbe fogadó szülőkhöz.
   
Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy az abortuszokat nem lehet betiltani Magyarországon, és annak nem is lenne értelme. Álláspontja szerint a tárca ez ügyben annyit tehet, hogy megpróbálja meggyőzni az érintetteket arról: lehetőség szerint ne az abortuszt válasszák, valamint tudatosítja a fiatalokban, hogy a terhesség-megszakításnak hosszú távú hatása van az életükre. Sokaknál az is előfordulhat, hogy miután megszülték a gyereket, megváltoztatják eredeti döntésüket és mégis megtartják a babát - fogalmazott.
   
Soltész Miklós kitért arra: hiába van nagyon sok pár, aki gyereket fogadna örökbe, a folyamat eddig nehézkes és bonyolult volt.
   
Az államtitkár a január 1-jén életbe lépett változások közül kiemelte, hogy már a gyermek 10 éves koráig igénybe vehető az örökbefogadási gyes. Ez lehetővé teszi, hogy örökbefogadás után fél évig otthon maradjon a szülő, és segítse a gyerek beilleszkedését a családba.
   
Dudás Zoltán főosztályvezető jelezte: egységessé válnak a nyílt örökbefogadás adatkezelési szabályai is.
Kérdésre válaszolva elmondta: nagyjából kétezer pár vár örökbefogadásra. Az átlagos várakozási idő három-négy év, ebből átlagosan nyolc hónap az adminisztráció ideje. A főosztályvezető álláspontja szerint utóbbi időszak öt-hat hónapra csökkenhet.
   
Kitért arra: hiába van nagyjából ugyanannyi örökbefogadásra váró pár, illetve gyerek, a többség három év alatti kisgyereket szeretne, ez viszont az összesnek kevesebb, mint tíz százaléka. Ezért - mint mondta - a minisztériumnak programokat kell indítania annak érdekében, hogy többen fogadjanak örökben három évnél idősebb gyerekeket.
   
Az egyedülállók örökbefogadási várakozási idejére vonatkozó kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: Magyarországon általában nem szívesen fogadnak örökbe olyan gyereket, aki fogyatékossággal születik vagy tíz évnél idősebb. Amennyiben egy egyedülálló örökbefogadó úgy gondolja, hogy szívesen nevelne ilyen gyereket, akkor a várakozási idő csupán az adminisztrációs időszakra csökken - közölte.
   
Soltész Miklós egy másik kérdés kapcsán jelezte: nem terveznek változásokat az örökbefogadási szabályokban az egynemű párokra vonatkozóan.
   
Dudás Zoltán a roma gyerekekkel kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: terveznek ezzel kapcsolatosan felvilágosító programot, de nincs probléma az örökbeadásukkal.
   
Móricz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, karitatív munkában tíz éve foglalkoznak válsághelyzetben lévő anyákkal, akiknek segítenek örökbe adni a gyerekét. Mint mondta, pénteken intézik az 510. gyerek örökbefogadását. Jónak tartja, hogy kiterjesztették az örökbefogadási gyes igénybevételének lehetőségét, de jelezte, nekik a jelenleginél egy kicsit több adminisztrációs munkájuk lesz.
   
Varnyú Ildikó, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület szakmai vezetője azt tartotta fontosnak megemlíteni, hogy a törvénymódosítás a gyakorlati tapasztalatok alapján született meg.
   
Az államtitkár a sajtótájékoztató végén a működésükkel kapcsolatos tanúsítványt adott át a nyílt örökbefogadásban résztvevő öt civil szervezet képviselőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!