Belföld

2011.02.24. 22:54

Kibővítette a minisztériumok létszámkeretét a kormány

Technikai jellegű módosítás: egyrészt az átszervezésekből adódó munkaerő-átcsoportosítás, másrészt az új intézkedésekből adódó feladatbővülés az oka az elsősorban a tárcáknál bekövetkezett létszámbővülésnek, amelyről a Magyar Közlönyben korábban megjelent kormányhatározat rendelkezik - tájékoztatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az MTI-t.

MTI

A közlöny keddi számában olvasható - a Miniszterelnökségen, a minisztériumokban, az igazgatási és az igazgatás jellegű tevékenységet ellátó központi költségvetési szerveknél foglalkoztatottak létszámáról szóló, tavaly augusztusi kormányhatározatot módosító - rendelkezésből kiderül, hogy többen dolgoznak a Miniszterelnökségen és egyes minisztériumokban, mint tavaly.
   
"A februári kormányhatározatban minisztériumok és az irányított szervek létszámának technikai módosítására kerül sor, figyelembe véve a feladatátadást, -átvételt előíró kormányzati döntéseket, átcsoportosításokat. A többnyire minisztériumoknál bekövetkezett létszámbővülésnek egyrészt az átszervezésekből adódó munkaerő-átcsoportosítás, másrészt az új intézkedésekből adódó feladatbővülés az oka" - közölte az MTI érdeklődésére a KIM sajtó- és kormányzati kommunikációs főosztálya.
   
Felhívják a figyelmet arra, hogy a jogszabályban rögzített létszám irányszám, tehát engedélyezett maximális létszám, amely sok esetben - így például a KIM-nél - nincs feltöltve.
   
Hozzáteszik: a Nemzeti Biztonsági Felügyelet a KIM szervezeti és működési szabályzatának 2011. február 1-jétől hatályos módosítása értelmében főosztályként működő önálló szervezeti egységgé alakult át, amely a feladatkör bővülését eredményezte. A KIM a kettős állampolgársággal kapcsolatos munkák ellátásához, valamint a Nemzeti Kutatási Innovációs Tudománypolitikai Tanács titkársági feladatainak ellátásához is kapott álláshelyeket, ezenkívül például a Külügyminisztériumban az európai uniós elnökséggel járó feladatok tették szükségessé néhány munkatárs felvételét.
   
Az átszervezéseknek köszönhetően számos szervezeti egység került át egyik tárcától, illetve háttérintézménytől a másikhoz, ez azt is eredményezi, hogy néhány hivatalnál létszámcsökkenés figyelhető meg, amely a másik hivatalnál, illetve tárcánál létszámnövekedésként jelenik meg - áll a tájékoztatásban.
   
A kormányfő szóvivője szerdán azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a Miniszterelnökség létszámának újbóli meghatározását a feladatok bővülése indokolta. (A kormányhatározat szerint a Miniszterelnökségen 128-an dolgozhatnak, ami 34-gyel több a tavaly augusztusban meghatározott létszámhoz képest.)
   
Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője arról tájékoztatta továbbá az MTI-t, hogy a Miniszterelnökséghez került a Nemzeti Erőforrás Minisztériumától a kegyeleti bizottság titkársága, a Külügyminisztériumtól pedig a kormányfőhöz kötődő protokollfeladatok ellátását végző szakemberek érkeztek, és az európai uniós elnökséggel járó több feladat is szükségessé tette néhány munkatárs felvételét.
   
A Miniszterelnökség létszámkeretébe tartozik egyébként az előző kormányfők titkársága is - tette hozzá a szóvivő.
   
A közzétett határozat szerint a Miniszterelnökség mellett nőtt a keretlétszám a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, a külügyi tárcánál, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban; így a Miniszterelnökség és a minisztériumok összlétszámának felső határa a tavaly augusztusi 5.764-ről 6.054-re emelkedett.
 
Nagy részben nem a minisztériumi dolgozók létszámától függ, hogy mennyibe kerül az állam az adófizetőknek - írta a KIM, hangsúlyozva, hogy "ezt a szocialisták is pontosan tudják, hiszen éveken át ők szervezték ki és talicskázták haza különféle trükkökkel a pénzt az állami intézményeken keresztül".
   
A KIM közleményében azt írta, hogy felülvizsgálataik során súlyos szabálytalanságokra derült fény a korábbi kormányok foglalkoztatási gyakorlatával kapcsolatban. "Mint kiderült: a szocialista kabinetek sokkal több embert foglalkoztattak, mint amennyit adminisztráltak - attól sem riadtak vissza, hogy feketén foglalkoztassák a közigazgatásban dolgozókat" - tették hozzá.
   
A minisztériumoknál betölthető státuszok számáról hiteles adatot közöltek - írta a KIM, leszögezve ezzel: "a jelenlegi kormány foglalkoztatása látható, áttekinthető".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!