Belföld

2011.02.28. 18:42

Összefogtak a határtérség múzeumbarát egyesületei

Nemzetközi témanapot tartottak a Savaria Múzemban a térség osztrák múzeumbarát egyesületeinek részvételével, a pedagógusoknak szánt külön programmal.

Merklin Tímea

Múzeumpedagógiával foglalkozó osztrák és magyar egyesületek hálózatának kialakítása a célja a Vasi Múzembarát Egyesületnek; a kezdeményezést a Nemzeti Civil Alap is támogatja. Partnerek voltak: a Kismartonban működő Burgenlandi Kutatási Központ, a Csémi Kulturális Egyesület (Schandorf), egy egyesületi alapon működő építészetkultúrával foglalkozó múzeum Neutalból, és a sopronújlaki építészeti múzeum.

A múzeumok igyekeznek pedagógiai szerepüket megerősíteni. Nem csak azon igyekeznek, hogy tudományos eredményeiket közművelődési programokon keresztül közvetítsék, hanem azon is, hogy olyan tevékenységi formákat alakítsanak ki, amelyekkel össztársadalmi, esetleg globális problémákra adjanak válaszokat. Így közvetett módon járulnak hozzá ahhoz, hogy a közönség jobban megismerje ezeket a kérdéseket.

-  Ilyen például a rehabilitációs célú foglalkoztatás témája - tudtuk meg Tóth Kálmán múzeumpedagógustól, a Vasi Múzeumbarát Egylet titkárától. Mártfai Márta könyvtáros mint a programban érintett, A munka, mint az önbecsülés forrása címmel tartott előadást a konferencián. Ezzel a hasonlattal mondta el, hogy jól érzi magát: A grapefruit olyan citrom, amely élt a lehetőségeivel.

A módszer, amivel a múzeumok társadalmi szerepvállalása elérhető, az maga a múzeumpedagógia. Legtöbben ezt úgy értik, hogy bejönnek iskolai csoporttal, és tartanak nekik egy rendhagyó biológia vagy történelem órát. Pedig széles értelemben a múzeumpedagógia az egész életen át tartó tanulást szolgálja.

Varga Hedda történelemtanár, módszertani szaktanácsadó (Gépipari Szakközépiskola) elmondta, gyakran viszi múzeumba a diákjait, mert fontosnak tartja, hogy más környezetben is találkozzanak ismeretekkel, ne csak az iskolában. A gyakorlat, a kézbe vehető tárgyak más megvilágításba helyezik az addigi ismereteket is.

Szombathelyen a föld alatt egy történelmi város van  emelte ki.  Érezzék a gyerekek, hogy mi ehhez miért ragaszkodunk. Felnőtteket  már nem lehet bevonzani a kultúra e  körébe, ha gyerekként nem találkoztak vele. Addigra már ismerős kell, hogy legyen.


ÖTLETTÉRKÉP, PROGRAMKÍNÁLAT

A MAP for ID (Ötlettérkép) projektet Illés Péter kultúraantropológus mutatta be a konferencián. A nemzetközi programban több hazai támogatott közt a Savaria Múzeum a Gyűjtemények gyűjteménye című, megvalósított ötletsorozatával szerepelt. A múzeumnak ma már nem az a feladata, hogy igazságokat nyilvánítson ki, hanem hogy párbeszédeket nyisson a környezetével. A Savaria Múzeumnak már elkészült az új, 2011-es  múzeumpedagógiai ajánlatsorozata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!