Belföld

2011.03.02. 12:06

A piaci szereplők is megjelennek a debreceni mérnökképzésben

A mérnökképzés versenyképességét erősítené a Debreceni Egyetem (DE), a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közötti, szerdán aláírt együttműködési megállapodás, amellyel a kamarákat az egyetemi képzés kialakításába vonják be.

MTI

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok Centrumának elnöke az aláírást megelőző debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a kamarák biztosítják azt a szakmai támogatást, amellyel a képzés illeszkedhet a munkaerőpiac aktuális igényeihez. A piac szereplői a biomérnökök, a vegyészmérnökök és a villamosmérnökök képzéséhez nyújtanak segítséget - tette hozzá.
   
A kamarák érdek-képviseleti fórumokon támogatják a műszaki felsőoktatás fejlesztését. "Az együttműködés keretében a szakmától kapunk visszacsatolást a tantervekkel kapcsolatban, a legkiválóbb hallgatóknak pedig ösztöndíjat nyújt a mérnöki kamara" - ismertette Gaál István.
   
Liska András, a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara elnöke rámutatott: a mérnököknek egy-egy szakmához szigorúan meghatározott kreditpontok és specializációk teljesítése is követelmény. Sokszor az egyetemekről kikerülőknek nincs olyan képesítésük, amely bizonyos területeken önálló munkára jogosítaná őket, így kamarai tagságot sem szerezhetnek. Megítélése szerint a kamara tanácsaival kiküszöbölhető az oktatás és a munkaerő-piaci igények esetleges eltérése.
   
Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke felhívta a figyelmet, hogy a műszaki végzettségűek aránya itthon körülbelül fele az Európai Unió átlagának. Az okokról szólva ő is rámutatott, hogy a képzés sok helyen elvált a piaci igényektől. Szólt arról is, hogy a piac szereplőinek, a cégeknek is vállalniuk kell az innovációba való befektetést, és segíteni annak a munkaerőnek a kiképzését, amelyet később ők fognak hasznosítani.
   
Sailer Kornél, az egyetem természettudományi és technológiai karának dékánja az MTI érdeklődésére közölte: a karon jelenleg mintegy ezer hallgató vesz részt vegyész-, villamos- és biomérnöki képzésben, létszámuk az elmúlt évek intenzív érdeklődésének köszönhetően stabil.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!