Belföld

2011.03.28. 08:27

Alkotmányozás: az államadósság mértékéhez kötnék az Ab hatáskörét

Ha a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 50 százaléka alatt van az államadósság mértéke, az Alkotmánybíróság (Ab) jogköre teljes körűen helyreáll - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Magyar Televízió hétfő reggeli műsorában a kormánypárti alaptörvény-javaslat várható, az Ab felülvizsgálati jogkörét érintő változását ismertetve.

MTI

A Fidesz-KDNP alkotmányjavaslata adósságkorlátot rögzít: a kormány az állam nevében nem vehet fel olyan kölcsönt és nem vállalhat olyan pénzügyi kötelezettséget, amely azt eredményezné, hogy az államadósság szintje meghaladja a megelőző naptári év bruttó hazai terméke értékének felét.
   
Az előterjesztés aktuális szövegében az Ab-t illetően továbbá úgy fogalmaznak, hogy az Alkotmánybíróság a központi költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, az illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvények alaptörvénnyel való összhangját kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz, a személyes adatok védelméhez, a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához való joggal vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül és ezek sérelme miatt semmisítheti meg.
   
A vezető fideszes politikus szavai szerint tehát várhatóan úgy módosul a javaslat, hogy az alkotmánybírósági hatáskört érintő korlátozás csak olyan gazdasági helyzetben érvényesül majd, ha az államadósság mértéke meghaladja a nemzeti össztermék 50 százalékát.
   
A Fidesz elnöksége vasárnap éjszakába nyúlóan tárgyalt az alaptörvény-javaslat módosításának irányairól, amely a kormánypárti képviselőcsoport hétfői ülésén is téma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!