Belföld

2011.03.14. 14:35

Egy hónapon belül megnyílhat az ország második gyermekhospice-háza Törökbálinton

Egy hónapon belül megnyílhat az ország második gyermekhospice-háza Törökbálinton; az ingatlant egy vállalkozó ajánlotta fel a pécsi Szemem Fénye Alapítványnak - mondta Gyura Barbara, a szervezet elnöke hétfőn a Pillangó Álma II. nemzetközi gyermekhospice kongresszus megnyitóján Pécsett.

MTI

A 400 négyzetméter alapterületű épületben egyidejűleg négy-öt olyan súlyosan beteg gyermeket tudnak majd fogadni, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik a Pest megyei településen. A több tízmilliós ingatlant egy vállalkozó ajánlotta fel az alapítványnak. Az adományozó - aki nem kívánta felfedni kilétét - még a berendezés költségeit is vállalta.

Gyura Barbara szólt arról, hogy Magyarországon több mint ezerötszáz olyan család van, ahol gyógyíthatatlan betegséggel küzdő gyermeket nevelnek.

Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, a pécsi kongresszus fővédnöke az MTI-nek azt mondta: még a felnőtt hospice-ról sem sokan hallottak, talán csak azok, akik érintettek. "Majd talán most, hogy nagyobb figyelem vetül a gyermekhospice-ra, sok ember megismeri és elgondolkodik, miről is szól: a gyerekeket szeretettel gondozva, ellátva könnyíteni a családok életén, helyzetén" - fogalmazott Schmittné Makray Katalin.

Az ország első gyermekhospice-háza, a Dóri Ház február végén nyílt meg az alapítvány működtetésében Pécsett, a gyógyíthatatlan betegségben hat éve elhunyt Várdai Dóra emlékére. Ebben az intézményben egyidejűleg öt súlyosan beteg gyermeket fogadhatnak, akik magas szintű ellátás mellett, nyugodt körülmények között minden idejüket családjukkal tölthetik. A mintegy ötvenmillió forintba került pécsi ház alapkövét 2009 szeptemberében rakták le. A gyermekek ellátásáról harmincan - köztük orvosok, ápolók, lelkészek, pedagógusok, pszichológusok - gondoskodnak.

Évente több száz gyermek hal meg daganatos és krónikus betegségekben. A kórházakon kívül viszont eddig nem volt olyan intézmény, ahol számukra és szüleiknek megfelelő szakmai, emocionális háttérrel tudták volna megteremteni a méltóságteljes búcsú lehetőségét.

A pécsi gyermekhospice-ház havi 7-8 millió forintos költségét egyelőre felajánlásokból fedezi a működtető alapítvány. A törökbálinti intézmény költsége várhatóan eléri majd a havi 30 millió forintot. Az állam egyelőre nem finanszírozza az ellátást, Gyura Barbara reményei szerint azonban pozitív elmozdulás várható e téren, talán már ez év végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!