Belföld

2011.03.31. 14:55

Időcsiga: Vas megye őskor-kutatásának legújabb eredményei a Savaria Múzeumban

A Civil kapcsolatok a történelem által program keretében - amelyet a Vasi Múzeumbarát Egylet szervez - osztrák-magyar régészeti workshopot tartottak március 30-31-én.

Merklin Tímea

A Vasi Múzeumbarát Egylet azzal a céllal indította a Civil kapcsolatok a történelem által című programot, hogy létrehozza a múzeumpedagógiával foglalkozó magyar és osztrák egyesületek hálózatát. Ebben partnerek: Burgenlandische Forschungs-gesellschaft (Eisenstadt), Museum für Baukultur (Neutal), Kulturverein Schandorf.

A kétnapos közös rendezvényük a vasvári helytörténeti múzeumban kezdődött szerdán, ahol a 8-10 fős vegyes összetételű csoportok megismerkedhettek a kiállított középkori fegyvermásolatokkal, jelmezekkel, régészeti játékokkal és a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteménnyel. Házigazdák voltak: dr. Kiss Gábor régész, dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész, Drimmer László tárlatvezető. Vezetésükkel délután a résztvevők megtekinthették a Vaskapu Régészeti Tanösvényt és a vasvári sánc rekonstrukcióját, majd az oszkói hegypásztor pincéket.

A második napon, csütörtökön bemutatták a Savaria Múzeumban az Időcsiga című új, a nagyközönség számára még nem látogatható időszaki régészeti kiállítását Farkas Csilla régész vezetésével. A tárlat a Vas megyéhez kapcsolódó legújabb őskoros feltárások eredményeit mutatja be. A kiállítás a neolitikumtól egészen a keltákig bezárólag felöleli a teljes őskor időszakát (neolitikum, rézkor, bronzkor, vaskor), ami csaknem hatezer évet jelent.

A kiállításon végigfut a csiga-motívum, ami tulajdonképpen az idő jelképes megjelenítése, és a környezet-rekonstrukciókhoz kapcsolódó természettudományos vizsgálatok egyik fontos eleme is. A csiga vagy spirál középső részén egy kora vaskori telepről származó különleges tárgy áll, amely szinte egyedül álló a maga nemében, és most kerül először nagyközönség elé. A kijáratnál szimbolikusan utalunk a rómaiakra, akik a keltákat követték a Kárpát-medencében.

Az Időcsiga című kiállítás a nagyközönség számára április 2-án, szombaton 16 órakor nyílik dr. Horváth László régész bevezetőjével. A csütörtöki szakmai programban Edőcs Judit restaurátor a Hallstatt kori monumentális oltár rekonstrukciójáról, Kiss E. Csaba restaurátor a Bucsu község határából előkerült kelta kardról tartott előadást. Ezután a résztvevők régészeti sétát tettek Szombathely belvárosában (Sala terrena, Iseum, OTP) Varga Péter vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!