Belföld

2011.03.30. 16:20

Influenza: eddig 74 halálos áldozat, már csak Pest megyében van járvány

A múlt hét végéig 74-en haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében Magyarországon ebben az influenzaszezonban. A megbetegedések gyakorisága már csak Pest megyében haladta meg a járványküszöböt - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

MTI

Az áldozatok közül az influenza B vírus 4, míg az A(H1N1)2009 típusú vírus 70 ember halálát okozta. Az elhunytak kétharmada 60 évesnél fiatalabb, három beteg 5 évesnél fiatalabb volt. Az áldozatok csaknem 90 százaléka a fokozottan veszélyeztettek csoportjába tartozott - írták.
   
Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarországon február eleje óta folyamatosan csökken az influenzaszerű megbetegedések becsült száma, a 12. héten a megbetegedések szórványosan fordultak elő. A korábban közöltekhez képest viszont nagyobb arányban fordult elő a B vírus, amely a múlt héten már a megbetegedések 60 százalékát okozta.
   
A 12. héten a megelőző héthez viszonyítva 15 százalékkal csökkent az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Múlt hét végéig nagyjából 8700 ember fordult orvoshoz influenzás panaszokkal.
   
Az országos adatok szerint a betegek több mint negyede 15 éven aluli gyermek, több mint negyven százaléka pedig 35 éven aluli volt. A legkevesebb megbetegedést a 60 évesek, vagy annál idősebbek között regisztrálták.
   
A múlt héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt országosan 65 új beteget ápoltak kórházban, amely tíz százalékkal kevesebb, mint a megelőző héten volt. A kórházba utalt betegek csaknem fele 15-64 év közötti volt, de a gyermekek aránya is meghaladta a 35 százalékot. Összesen 12 új beteg részesült intenzív ellátásban, gépi lélegeztetésre pedig 10 új betegnek volt szüksége - tették hozzá.
   
Az előző heti adatokhoz képest 13 közigazgatási területen kevesebb, 6 megyében több, 1 megyében pedig ugyanannyi beteg jelentkezett orvosnál influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedések gyakorisága csupán Pest megyében haladta meg az országos értéket - írta az ÁNTSZ.

Címkék#influenza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!