Belföld

2011.03.24. 14:07

Kőszeg: az elhurcolt, meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosokra emlékeztek

A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 27. éve mindig március 24-én emlékeznek meg Kőszegen az elhurcolt, meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosokról. Csütörtökön is így volt.

Némethy Mária

A háború után 2500 munkaszolgálatos földi maradványait exhumálták Kőszegen a mai emlékhely helyén állt tömegsírból. Ennek közelében, a hajdani téglagyári barakkban 1945. március 24-én beteg, teljesen legyengült munkaszolgálatos zsidókat  végeztetett ki gázzal egy Bauer nevű SS-tiszt. A Kőszegi Baráti Kör kezdeményezésére 27 év óta mindig a megemlékezés napja március 24-e.

Csütörtök 11 órakor kezdődött a munkaszolgálatosok emlékhelyének koszorúzási ünnepsége. Eljöttek rá diákok, néhány holokauszt-túlélő, s a határ menti kisváros politikai és társadalmi szervezeteinek képviselői.

Beszédet Szita Szabolcs történész, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Sopronban élő tanára, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem Doktori Iskolájának  professzora mondott. Idézte II. János Pál pápát, aki egyszer kijelentette: a holokauszt máig vérző seb. Beszédében kiemelte: Kőszeg kulturváros, az itt élők javára válik, hogy minden évben emlékeznek az akkor történtekre, a II.  világháború rémségeire.

A koszorúzással végződött megemlékezés után több résztvevő megtekintette az Élet Menete Alapítvány holokauszt vagonkiállítását a vasútállomáson. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!