Belföld

2011.03.21. 08:18

MKP-bírálat Bugár állampolgársági törvénnyel kapcsolatos nyilatkozatára

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) számára elfogadhatatlan, hogy Bugár Béla a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában azt mondta, hogy a szlovák állampolgársági törvény megváltoztatásával meg kellene várni a magyar alkotmány elfogadását.

MTI

"A Most-Híd elnöke ezzel bevallotta, hogy eddigi álláspontját tartani nem tudja, és a kormányprogram ezen pontjában foglaltakat nem tudja végrehajtatni. Ha nem így lenne, akkor a kettős állampolgárok megbüntetését kérné következetesen számon a kormánypártoktól, és nem Magyarországra, mint bűnösre mutogatna" - olvasható az MKP állásfoglalásában, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi irodájába.
   
Bugár úgy vélte: miután a koalíciónak most nem sikerült elfogadtatnia módosító javaslatát, jó lenne a témát őszre halasztani és megvárni, milyen lesz az új magyar alkotmány és a választási törvény, s csak azok ismeretében lépni. Szerinte "a labda most Magyarország térfelén pattog", mivel a szlovák kormány államközi szerződéstervezetet küldött Budapestre, amelyre a magyar fél érdemben nem reagált.
   
Az MKP állásfoglalása, amelyet Berényi József pártelnök írt alá, rámutat: ez a szerződéstervezet a más állampolgárságot felvenni szándékozókkal szemben még szigorúbb korlátozásokat tartalmaz, mint a korábbi szlovák javaslatok.
   
"Ugyanakkor az is köztudott, az említett szerződéstervezetet a Most-Híd kormánypárt megkerülésével készítették. Úgy látszik, a Most-Hidat ez az állapot, a mellőzött partner szerepe nem zavarja" - jegyzi meg Berényi.
   
Az MKP ismetelten felhívja a figyelmet arra, hogy Szlovákia már hosszú ideje lehetőséget ad a Szlovákiában állandó lakhellyel nem rendelkező szlovák állampolgárok számára a parlamenti választásokon való részvételre. "A Magyarországon asztalra került javaslat tehát semmi újat nem tartalmaz. Magyarország nem tiltakozik, hogy a békéscsabai szlovák szavazhat Pozsonyban is" - áll a dokumentumban.
   
"A legszomorúbb az, hogy Bugár Bélának ezen tévébeli érvelése és logikája semmiben sem különbözött egy szlovák párt politikusának  megnyilatkozásától" - záródik az MKP nyilatkozata.
   
Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosítására válaszul tavaly nyáron módosította állampolgársági törvényét. Eszerint minden szlovákiai állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti eredeti állampolgárságát.
   
A júniusi választások alapján az új szlovák kormánykoalíció programjába vette, hogy módosítja ezt a Robert Fico-féle állampolgársági törvényt, s eltörli belőle az állampolgárok büntethetőségét. A koalíció négy pártja azonban mind a mai napig nem tud megegyezni a módosítás konkrét formájáról, így az év elején a kormányoldal módosító indítványa megbukott. A Híd már márciusban újra napirendre akarta tűzni a témát, de az elhúzódó nézeteltérések miatt ez nem sikerült. Az új módosító javaslat formája és sorsa továbbra is bizonytalan.

Kokes János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!