Belföld

2011.04.12. 21:22

A rendfenntartás állami monopólium: rendőrök és polgárőrök Hajdúhadházon

A Heves megyei Gyöngyöspata után Hajdúhadházon járőrözik demonstratív jelleggel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - közölte Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja kedden az MTI-vel

MTI

Két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjukkal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, nem megfelelő a közbiztonság - tette hozzá.
   
Rubi Gergely szerint erről nem a rendőrség tehet, ugyanis rendkívül kevesen vannak, sok esetben egyetlen járőr jut a három szomszédos településre: Hajdúhadházra, Téglásra és Bocskaikertbe.
   
"Szeretnénk, ha nem csak ilyenkor, hanem máskor is megerősített erőkkel lenne jelen a rendőrség" - utalt a politikus arra, hogy akciójuk idején több mint negyven rendőr tartózkodik a városban. Azt is szeretnék elérni, hogy a debreceni lovas rendőrök ne csak idegenforgalmi látványosságok legyenek a turisztikai szezonban, hanem a Hajdúhadház környéki erdőkbe, mezőgazdasági földekre is eljutnának, ahol sok a lopás, a rablás.
   
Rubi Gergely szavai szerint a lakosság örömmel fogadta az egyesület járőreit, akiket 12 családi házban szállásolnak el, élelmezésüket szintén helybeliek vállalták.
   
A politikus elmondta, hogy a Jobbik vasárnap demonstrációt tart Hajdúhadházon Vona Gábor pártelnök részvételével.
   
A településen, ahol nagyszámú roma él, rend van, kedd délutánig semmilyen incidens nem történt - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Néhány autóból helyi roma lakosok kikiabálnak a járőrözőkre, majd tovább hajtanak.
   
A városházán hivatalosan nem tudnak az akcióról, ugyanis az egyesületnek a járőrözést nem kell bejelentenie. Korábban a város polgármestere azt nyilatkozta, ők nem kérték az egyesület segítségét, a közbiztonságot a rendőrséggel és a polgárőr szövetség helyi csoportjával fenntartják.
   
A rendőrség az MTI-nek a hajdúhadházi eseményekkel kapcsolatos kérdéseit írásban kérte, arra később válaszolnak.
   
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.
   
"Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl" - mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén. Ha ezt "bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság" megteszi, abból "sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: "könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie".
   
Balog Zoltán visszautasította azt a sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésben foglalt állítást, miszerint a kormány nem tesz semmit "az olyan típusú ügyekben, mint Gyöngyöspata és Hejőszalonta". Mint elmondta, a kormány konfliktusmegelőző és -kezelő mechanizmust hozott létre; ennek keretében megyénként egy-egy kormánymegbízott felügyeli a helyzetet.
   
A Heves megyei Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
   
Hejőszalontán április 2-án a Jobbik vonult fel "a cigányok által elkövetett bűnök" ellen tiltakozva. A megmozdulás ellen az LMP és több civil szervezet tiltakozott a Borsod megyei településen.

 Fokozott rendőri ellenőrzés Hajdúhadházon

Hajdúhadházon egy korábbi bűncselekmény kapcsán emelt létszámmal lát el szolgálatot a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya - közölte a rendőrség kedden késő délután az MTI-vel; a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület aznap kezdte meg demonstratív jellegű járőrözését.

A rendőrség tájékoztatása szerint Hajdúhadházon az egyesület mintegy negyven tagja jelent meg; a hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetője egy korábban elkövetett bűncselekmény kapcsán fokozott ellenőrzést rendelt el, amely jelenleg is hatályban van - írta a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI érdeklődésére.
    
A hajdú-bihari főkapitányság közleménye szerint a rendfenntartás állami monopólium, arra csak a rendőrségnek van felhatalmazása. "Az a személy, aki ebben a tevékenységben gátolja a rendőrséget, vagy önhatalmúlag átlépi a jogszabály adta kereteket, törvénysértést követ el" - írták.
   
A hajdúhadházi rendőrkapitányság állománya a település közrendjét és közbiztonságát meghatározó eseményeket folyamatosan figyelemmel kíséri, amennyiben jogsértő cselekmény jut a rendőrség tudomására, úgy a jogszabályi előírásoknak megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket - olvasható a közleményben.
   
"Hajdúhadházon 2009-ben 703, 2010-ben 706 bűncselekmény vált ismertté a hatóság előtt. A bűncselekmények struktúráját vizsgálva megállapítható, hogy a vagyon elleni bűncselekmények domináltak, az összes bűncselekmény 70 százaléka vagyontárgyat sért. Az elmúlt két évben összesen 7 rablás történt, mindegyik esetben az elkövetők elfogása és eljárás alá vonása megtörtént" - közölte a rendőrség.
   
2011 első három hónapjában – elsősorban a folyamatos rendőri jelenlétnek köszönhetően – az elkövetett bűncselekmények száma 19 százalékkal mérséklődött, jellemzően a vagyon elleni bűncselekmények tekintetében (a betöréses lopások 40 százalékkal csökkentek). A testi sértés 54 százalékkal csökkent, és nem emelkedett a garázda jellegű bűncselekmények száma sem - írta a hajdú-bihari főkapitányság sajtószolgálata.

OLDALTÖRÉS: Önkormányzati vendégházban laknak a jobbikos politikusok

Önkormányzati vendégházban laknak a jobbikos politikusok

Önkormányzati vendégházban laknak a jobbikos politikusok

Önkormányzati vendégházban laknak a jobbikos politikusok

Az önkormányzat vendégházában helyzeték el azokat a jobbikos politikusokat, akik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két hétig tartó járőrözésének idején érkeznek Hajdúhadházra - erősítette meg a Roma Sajtóközpont értesülését Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden késő este az MTI-nek.

Elmondása szerint tárgyalt a város polgármesterével és az egyébként most teljesen üresen álló, 20 férőhelyes vendégházat kibérelték, ugyanannyiért, amennyiért bárki más megkaphatná.
   
A vendégházban azokat a jobbikos politikusokat - országgyűlés képviselőket, valamint debreceni és hajdú-bihari önkormányzati képviselőket - helyezik el, akik a kéthetes járőrözés során a városba érkeznek - tette hozzá Rubi Gergely.
   
A politikus, aki a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja arról is beszámolt, hogy az esti órákban az Országos Polgárőr Szövetség téglási és hajdúhadházi egységeivel közösen két betörőt elfogtak a városban, akiket együtt adtak át a rendőrségnek.
   
Hajdúhadházon egy korábbi bűncselekmény kapcsán emelt létszámmal lát el szolgálatot a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya - közölte a rendőrség korábban az MTI-vel. 
   
A rendőrség tájékoztatása szerint Hajdúhadházon az egyesület mintegy negyven tagja jelent meg; a hajdúhadházi rendőrkapitányság vezetője egy korábban elkövetett bűncselekmény kapcsán fokozott ellenőrzést rendelt el, amely jelenleg is hatályban van - írta a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI érdeklődésére.
   
Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja előzőleg azt közölte az MTI-vel, hogy a Heves megyei Gyöngyöspata után Hajdúhadházon járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjuk bevonásával végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a településen rengeteg a rablás, nem megfelelő a közbiztonság.
   
Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere kedden késő este arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselővel közös sajtótájékoztatót tart szerda délelőtt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi megerősített szolgálatával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!