Belföld

2011.04.03. 10:36

Gyurcsány: nem került a kormány elé az igazságügyi tárca alkotmánytervezete

Gyurcsány Ferenc tudott arról, hogy miniszterelnöksége alatt az igazságügyi minisztérium szakértői "a hatályos alkotmány átfogó megújításán" dolgoztak, de - mint a volt miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében írja - a tervezet nem került a kormány elé, és azt ő maga sem ismerte.

MTI

A szocialista politikus hangsúlyozza: kormánya nem kívánt új alkotmányt elfogadni, és az igazságügyi tárca sem kezdeményezte, hogy a szakértői javaslatból hivatalos kormányzati anyag legyen, így azt sem ő, sem az MSZP vezetése nem ismerte. Ugyanakkor szerinte helyes, ha kormányzati szakértők a hatályos szabályozás megújításán dolgoznak.

Gyurcsány Ferenc kifejti: a szakértői anyag döntés-előkészítő jellegű volt, ezt mondta ki a Legfelsőbb Bíróság is, amikor elutasította a Társaság a Szabadságjogokért indítványát, hogy hozzák nyilvánosságra. Azonban - írja - noha a tervezet nem volt nyilvános, titkos sem, hiszen nem minősítették azzá.

A korábbi miniszterelnök szerint a szakértői anyag elkészítésekor nem volt alkotmányozási kényszer, de az alaptörvény felülvizsgálatának indokául szolgált, hogy Magyarország a NATO és az EU tagja lett, valamint hogy eltelt majdnem tíz év az 1990-es évek közepén kezdeményezett alkotmányozási kísérlet óta.

A szombaton nyilvánosságra jutott tervezetet Gyurcsány Ferenc "a lényegét illetően" vállalhatónak nevezi, kiemelve, hogy meg akarta őrizni 1989 szellemiségét. Mint írja, a javaslat a történelmi hagyomány részeként, nem jogforrásként utal a Szent Koronára, elfogadását négyötödös parlamenti többséghez kötötték volna, a döntést fél éven belül meg kellett volna erősítenie az Országgyűlésnek, az alkotmány módosítása pedig népszavazással is lehetséges lett volna.
 
A Magyar Hírlap pénteken arról írt, "nem találják" Petrétei József, a Gyurcsány-kormány igazságügy-miniszterének 2006-ban megírt alkotmánytervezetét. A 75 oldalas dokumentumot másnap a Magyar Nemzet ismertette. Ezzel kapcsolatban bejegyzésében Gyurcsány Ferenc arra hívja fel a figyelmet, hogy a javaslatot szövegszerűen idézte januárban megjelent alaptörvény-tervezetében Jakab András alkotmányjogász, és amikor keresni kezdték, "a jobboldalhoz köthető sajtó" néhány órán belül hozzájutott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!