Belföld

2011.04.28. 09:15

Holle anyó a Meseboltban, premier: május elsején

Nyitottak vagyunk-e a problémákra vagy csak magunkkal vagyunk elfoglalva - erről is szól a Mesebolt Bábszínház Holle anyó című meséje. Premier: vasárnap 10 órakor.

Merklin Tímea

A bábszínházban igazi libatoll hull az égből, mikor Holle anyó megrázza a dunnáját. A mese különös világba röpíti a nézőt: beszél az almafa, a kemence, megsértődik a fazék és énekelnek a hópihék. A Grimm testvérek meséjét  Veres András írta a Mesebolt színpadára, aki Lengyelországban tanult bábszínész, bábrendező.

Az Amália című Boldizsár Ildikó-meséből írt darabból ismerhetjük, amelyben ő volt a királyfi Tengely Gábor rendezésében. Tavaly a Hoppláda című mesét rendezte Szombathelyen, most a Holle anyót is ő rendezi. Játsszák: Császár Erika, Dénes Emőke, Lehőcz Zsuzsa, Szabó Tamás. 

- A Holle anyóban  Boráros Szilárd  tervezővel az a célunk, hogy megmutassuk, hogyan lehet a hagyományos paravános, kesztyűs bábjátékot 21. századi módon használni, úgy, hogy az ne legyen suta múltidézés - mondta Veres András. - Az akciókat, helyzeteket kesztyűs bábbal játsszuk,  a lelki állapotokat  elemeltebb módon, árnyjátékkal érzékeltetjük.  Gyerekkorom óta izgatott a mesebeli problematika, hogy van az, hogy valaki beugrik egy kútba, és leesik oda, ahonnan a hó esik, fentre. Ezt próbáltuk megoldani a paraván elején forgó eszközzel. A mese a világhoz való hozzáállásról is szól: nyitott vagyok a világ problémáira vagy csak önmagammal vagyok elfoglalva. Ez jól elkülönül a lusta lány és a szorgos lány figurájában. Ugyanazt az utat járják be, ugyanazok a szereplők, de a két lány  egész máshogy viselkedik ugyanazokban a helyzetekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!