Belföld

2011.04.26. 07:54

Két elsüllyedt uszályt emelnek ki a Margit hídnál

A Margit híd felújítása során a Duna medrében talált két uszály kiemeléséhez délelőtt 10 órakor kezdenek hozzá, a munkálatok várhatóan több órán át tartanak, de a híd forgalmát nem zavarják - közölte a Mh 2009 Konzorcium kedd reggel az MTI-vel.

MTI

A közlemény szerint a 40 méter hosszú vízi járműveket a Margitsziget és a budai rakpart között a rekonstrukciós munkák során, a mederkotrás, illetve a roncsmentesítés alkalmával találták a búvárok pár héttel ezelőtt. Az uszályokat felszínre emelésük előtt megtisztították a rájuk rakódott hordaléktól, majd a víz alatt a híd középpillérjéhez vontatták azokat, hogy a kiemelés során ne akadályozzák a hajók közlekedését és a felújítási munkákat.

A tisztítás és vontatás nagyjából három hétig tartott, emiatt átmenetileg a hajózás rendjét is meg kellett változtatni. A vízi járművek kiemelését Közép-Európa legnagyobb úszódaruja, a szakmai körökben csak Clark Ádámnak nevezett úszódaru végzi. A szerkezet 200 tonnát "bír el", emelési magassága 45, emelési távolsága pedig 33 méter - írta Tóth Kata, a Margit híd rekonstrukciójának szóvivője.

A kiemelés több lépcsőben történik: a búvárok először speciális kötelékekkel összekötik az uszályokat az úszódaruval, majd azokat egyenként a felszínre emelik. Ezt követően 20 centiméterrel a vízszint fölött kiszivattyúzzák belőlük a vizet, majd hajókkal elszállítják, végül pedig lángvágóval feldarabolják az uszályokat - olvasható a közleményben.

A roncsmentesítés során a búvárok egy 25 méteres íves főtartót is találtak, amely valószínűleg az 1944-1945-ös robbantás és bombázások során került a folyóba. A régészeti leletet az uszályok kiemelése után hozzák a felszínre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!