Belföld

2011.04.06. 15:33

Megszűnik a helyi tömegközlekedés Esztergomban

Megszünteti a helyi tömegközlekedést Esztergomban június végén a Vértes Volán Zrt., mert az önkormányzat három éve nem fizet a szolgáltatásért; a tartozás eléri a 112 millió forintot - közölte a társaság kommunikációs munkatársa szerdán az MTI-vel.

MTI

Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója szerint a problémát súlyosbítja az önkormányzatnál indított adósságrendezési eljárás, melynek keretében a tartozást befogadták, de sem garancia, sem határidő nincs a fizetési kötelezettségre. Valószínűsíthető, hogy az elmúlt három évre és az idei hat hónapra vonatkozó szolgáltatási árnak egy részét veszteségként kell elkönyvelni - írta a közleményben Pruzsina Alice.

A tömegközlekedési szerződés felmondásáról a közlekedési vállalat hétfőn személyesen kézbesített levélben értesítette az önkormányzatot, miután többször is eredménytelen kísérletet tett a vita rendezésére - tette hozzá.

A Vértes Volán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyetértésével áthidaló megoldásként a várost érintő távolsági járatok menetrendjét úgy alakítja át, hogy azok részben használhatók legyenek az Esztergomon belüli közlekedésre is - közölte a vállalat.

A helyi autóbuszjáratokat az ötvenes évek elejétől üzemelteti a közlekedési vállalat. Az utóbbi négy évben a város évente írt ki pályázatot a helyi közlekedésre. A szolgáltatás további sorsáról, újabb pályázatról szóló előterjesztés többször is szerepelt az önkormányzati testület napirendi tervei között, de a téma tárgyalására sem került sor - tette hozzá a Vértes Volán.

Tétényi Éva független polgármester az MTI-nek azt mondta: "a Vértes Volán lépése várható volt. November óta folyamatosan jeleztem a képviselő-testületnek, hogy a vállalattal való szerződéskötést napirendre kellene tűzni, mert ennek hiányában megszűnik a helyi közlekedés, de a Fidesz-frakció a témát nem tárgyalta meg."

Steindl Balázs, a képviselő-testület Fidesz-frakciójának vezetője úgy véli, a tömegközlekedés a Tétényi Éva által elindított csődeljárás miatt szűnt meg. A frakcióvezető szerint a Fidesz kész tárgyalni a Volánnal, de ehhez az kell, hogy legyenek testületi ülések, és a képviselők megbízzanak egy csoportot a tárgyalásokkal.

Tétényi Éva március 31-én jelentette be, hogy a Fidesz-frakció együttműködésének hiánya miatt, tartós akadályoztatásra hivatkozva, nem tart több képviselő-testületi ülést, és április 8-án Esztergomból gyalog indul a Parlamenthez, nyílt levélben kéri a testület feloszlatását Orbán Viktor miniszterelnöktől, Esztergom díszpolgárától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!