Belföld

2011.04.01. 15:48

Miskolc: 74 feljelentés önkormányzati ügyek miatt

Nyomozást rendelt el az ügyészség azt követően, hogy Miskolc polgármestere feljelentést tett 74 ügyben hűtlen kezelés, csődbűntett és a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - közölte Dobos Tímea, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője pénteken az MTI-vel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Legfőbb Ügyészség egyetértett azzal, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyészség elfogult lehet, ezért a feljelentéseket a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség hatáskörébe utalta, s a 74 feljelentést 67 ügyként kezeli - ismertette a szóvivő.
   
Közölte azt is: a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a miskolci polgármester, Kriza Ákos (Fidesz) által március 9-én tett valamennyi feljelentést megalapozottnak találta, és valamennyi ügyben - ügyészi felügyelet mellett - különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást rendelt el.
   
A szóvivő emlékeztetett arra: több bűncselekmény gyanúja merült fel az önkormányzatnál, az önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding Zrt.-nél, illetve annak leányvállalatainál. A könyvvizsgálói jelentés, majd a jogi felülvizsgálat 6 milliárdos hiányt és kárt, továbbá közel 30 milliárdos kötelezettségvállalást tárt fel.
   
Kriza Ákos Budapesten, a Legfőbb Ügyészség előtt tartott március 9-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a város tulajdonában lévő, tizenegy vállalatot tömörítő Miskolc Holding Zrt.-nél visszaélések történtek, az okozott kár csaknem 6 milliárd forint. A feljelentésekben a volt MSZP-s polgármester, egy volt alpolgármester, a volt jegyző és a vállalatok korábbi vezetői is érintettek - tette hozzá.
   
Káli Sándor (MSZP) Miskolc volt polgármestere korábban azt közölte: Kriza Ákos öt hónapja semmi mással nem foglalkozik, mint leszámolással és feljelentgetéssel, "az emberek megtévesztésének régen ismert trükkje, hogy akkorát kell hazudni, ami már igaznak tűnik". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!