Belföld

2011.04.19. 10:51

Tétényi: vége a jogállamnak Esztergomban

Tétényi Éva független polgármester szerint vége a jogállamnak Esztergomban, mert a képviselő-testület Fidesz-frakciója a polgármester által összehívott hétfő esti ülésen levette a napirendről a város 25 milliárd forintos adósságának rendezésről szóló tervet, és helyette egy korábbi, "törvénytelen összejövetelen" elfogadott javaslatot tart hatályban. Esztergom polgármestere kedden az elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt.

MTI

A testület kétharmados többségét adó Fidesz-frakció néhány nappal ezelőtt a polgármester és az ellenzék értesítése nélkül ült össze. Az ülés levezetőjének a korelnököt választották, döntöttek az adósságrendezési tervről, és úgy módosították a működési szabályzatot, hogy ezután a polgármester nélkül is lehessen ülést tartani - emlékeztetett a város vezetője.
  
Tétényi Éva kedden az MTI-nek azt mondta, hogy a törvénytelenül összehívott ülésen az aljegyző aláírta a jegyzőkönyvet, majd később a jegyző is szignálta a dokumentumokat, ezzel kihirdetve a döntést.
   
A megyei kormánymegbízott tájékoztatása szerint az önkormányzati törvény csak az alakuló ülésen ad ülésvezetési jogkört a korelnöknek. Rendelettel alkotott jogszabály pedig csak akkor lép hatályba, ha azt a jegyző és a polgármester aláírta.
   
Czunyiné Bertalan Judit továbbá közölte: "egy törvénysértő önkormányzati rendelet addig az időpontig érvényes és hatályos jogszabálynak tekintendő, amíg a képviselő-testület hatályon kívül nem helyezi, vagy az Alkotmánybíróság meg nem semmisíti".
   
A kormánymegbízott elmondta, hogy ellenőrzési jogköre a beérkezett jegyzőkönyvek vizsgálatán alapul, ezért az április 12-i képviselői összejövetelen született döntések törvényességéről csak azután nyilatkozhat, ha a dokumentumot megkapta.
   
Tétényi Éva szerint a Fidesz-frakció hétfőn azért vette le a napirendről az adósságrendezési tervet, mert a mostani tárgyalással elismerték volna, hogy korábbi ülés törvénytelen volt.
  
A polgármester hozzátette, a terv szerint a 25 milliárd forintos adósságból a bankok 20 milliárdját négyéves felfüggesztés után 30 évig fizetnék, előtte kiegyenlítenék az ötmilliárd forintos egyéb adósságot. A terv alapján súlyos megszorításokra kell számítani, például a polgármesteri hivatal 120 fős létszámából 40 embert elbocsátanának.
  
 Tétényi Éva a választások után jelentette be, hogy a korábbi vezetéstől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt, továbbá 25 milliárdos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, és a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni. A Fidesz-frakció szerint a polgármester törvénytelenül indította el az adósságrendezési eljárást.
   
Tétényi Éva és kétszáz esztergomi kísérője április 9-én gyalog vitt Budapestre egy nyílt levelet, amelyben a város képviselő-testületének feloszlatását kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől.
   
Az esztergomi Fidesz-frakció vezetőjét, Steindl Balázst az MTI-nek többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnie.

OLDALTÖRÉS: Az elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt Esztergom polgármestere

Az elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt Esztergom polgármestere

Az elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt Esztergom polgármestere

Az elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt Esztergom polgármestere

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal tárgyalt kedden Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere. A megbeszélés után a résztvevők azt mondták, megoldásokat kerestek, nem pedig konkrét ügyeket vizsgáltak.

A kormánybiztos budapesti hivatalában tartott egyeztetés után Budai Gyula újságírók előtt hangsúlyozta: az esztergomi ügyek a város polgármesterére és önkormányzatára tartoznak, nem az ő hivatalára, nekik ugyanis ezekben az esetekben nincs hatáskörük. "Nem ügyekről beszéltünk, hanem megoldásokról. (...) Megoldást szeretnénk találni arra a helyzetre, ami Esztergomban van" - közölte.
   
Tétényi Éva a kormánybiztoshoz hasonlóan ugyancsak azt emelte ki, hogy "a konkrét ügyeken túlmenően sokkal fontosabb az, hogy a megoldást találjuk meg közösen", mert Esztergomnak békére és együttműködésre van szüksége.
   
Mint mondta, sikeresnek tartja a találkozót, hiszen először történt meg az a személyes kapcsolatfelvétel a kormányzat és közte, amelyre régóta vár Esztergom lakossága.
   
Hozzátette, megegyeztek abban, hogy a konkrét ügyek kivizsgálásánál az illetékes szervek között - amelyekhez már fordultak is - a kormányhivatal, az Alkotmánybíróság és az ügyészség van. Az ügyekre példaként említette a Szent Miklós Alap "kiürítését", valamint biztosítással, közvélemény-kutatással összefüggő eseteket. Kérdésre hozzátette, az Állami Számvevőszék vizsgálata az alapja az önkormányzati vizsgálódásoknak.
   
Esztergom polgármestere április 9-én gyalogosan hozott petíciót Budapestre helybéliekkel közösen. A dokumentumban a városban fennálló politikai patthelyzet megoldását, a fideszes többségű képviselő-testület feloszlatását kérték. Az esztergomi Fidesz-KDNP szerint Tétényi Éva működésképtelenné akarja tenni a várost.
   
A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János később úgy nyilatkozott, az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok részletesen szabályozzák, mi a teendő egy képviselő-testület működőképtelensége esetén.
   
A helyi képviselő-testületek a megbízatás lejárta előtt a képviselők több mint felének szavazatával mondhatják ki feloszlásukat, de az Országgyűlés is feloszlathatja az alkotmánnyal ellentétesen működő testületet.
   
Tétényi Éva Meggyes Tamás fideszes polgármester független kihívójaként 8.117 szavazattal - amely 64,3 százalékos eredményt jelentett - nyerte meg a tavaly októberi választást. A Fidesz-KDNP közös jelöltje - aki már második ciklusát tölti mint országgyűlési képviselő, és 2000 óta polgármesterként irányította tavaly október 3-ig Esztergomot - 4.494 szavazattal 35,6 százalékos eredményt ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!