Belföld

2011.04.20. 14:14

Törvényességi felügyeleti eljárás indult a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben

Törvényességi felügyeleti eljárást indított a Békés megyei Főügyészség a békéscsabai székhelyű Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben.

MTI

Futó Sándor, a megyei főügyészség sajtószóvivője elmondta: még április elején tett bejelentést a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségen az ottani megyei polgárőr szövetség a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenyégével kapcsolatban. Az egyesület békéscsabai székhellyel működik, ezért a Hajdú-Bihar megyei vádhatóság a bejelentést április 8-án megküldte az illetékes Békés Megyei Főügyészségnek.
   
A megyei főügyészség azóta elrendelte a törvényességi felügyeleti eljárást.
   
"Ennek során, egyebek mellett azt vizsgáljuk, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége nem sérti-e az alkotmányt, nem követtek-e el bűncselekményt, illetve nem sértették-e meg mások szabadsághoz fűződő jogait" - tájékoztatott Futó Sándor.
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület március elejétől csaknem három héten át a Heves megyei Gyöngyöspatán járőrözött demonstratív jelleggel. Az egyesület már akkor bejelentette, hogy a következő hónapban a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon hasonló akciót tervez, mert ott sem tartja megfelelőnek a közbiztonságot.
   
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a közelmúltban arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.
   
"Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl" - mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén. Ha ezt "bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság" megteszi, abból "sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: "könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie".
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület április 11-én kezdte meg járőrözését Hajdúhadházon. Bár két nappal később  Pintér Sándor belügyminiszter a járőrözés befejezését jelentette be Budapesten, a Szebb jövőért polgárőrei folytatták a járőrözést.
   
A rendőrök múlt pénteken előállították és őrizetbe vették az egyesület több tagját, akiket a Debreceni Városi Bíróság másnap szabadlábra helyezett.
   
A hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nyugdíjba küldték Hajdúhadház rendőrkapitányát. A közlemény szerint Fekete Csaba  megyei rendőrfőkapitány április 20-i hatállyal indoklás nélkül visszavonta Kozma János rendőr alezredes vezetői megbízását, és nyugállományba helyezte. Az új vezető személyéről később döntenek.
   
Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a kapitány menesztésének hátterében a múlt heti hajdúhadházi események állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!