Belföld

2011.04.15. 11:57

Veszprémi Ünnepi Játékok - idén is nemzetközi sztárokkal

Nemzetközi sztárművészek lépnek fel idén is a Veszprémi Ünnepi Játékokon; a július 27. és 30. között megrendezendő fesztiválnak mindjárt az első napján lép fel a hétszeres Grammy-díjas brazil gitáros-énekes, Gilberto Gil.

MTI

Mészáros Zoltán, a szervező Ünnepi Játékok Kht. ügyvezető igazgatója csütörtökön, a programokról tartott tájékoztatón elmondta, hogy Gilberto Gilnek harminc év alatt ötven lemeze jelent meg, összesen négymillió példányban. A világszerte ismert muzsikus 2003 és 2008 között hazája, Brazília kulturális minisztere volt - emlékeztetett Mészáros Zoltán, megjegyezve: a művész héttagú zenekarával érkezik Veszprémbe, s elsősorban dzsesszt és szambát játszanak.
   
A második estén, július 28-án lép fel a fesztivál helyszínén, a veszprémi vár kétezer férőhelyes szabadtéri színpadán a londoni Incognito zenekar. Az 1980-ban alakult zenekar tíz tagú (köztük három női vokalistával), s elsősorban az acid jazz és a funk világszerte ismert képviselői. Az Incognito után lép fel Nils Landgren skandináv zenész is négy társával, akik szintén a funk ismert előadói.
   
Mészáros Zoltán tájékoztatása elmondása szerint július 29-én este a Concerto Budapest lép színpadra, a zenekart Keller András vezényli, velük együtt zenél majd Snétberger Ferenc gitárművész és az Amadinda ütőegyüttes. Július 30-án este a világzene egyik legmeghatározóbb alakja, a Grammy-díjas szenegáli Youssou N'dour lép fel 14 zenésztársával együtt, akik főleg dzsesszt és soult játszanak.
   
Az igazgató szerint beiktattak egy úgynevezett "nulladik napot" is, azaz július 26-án a veszprémi Petőfi Színházban műsoron lévő gyermekoperát, a Pomádé király új ruháját adják elő, amelynek rendezője Toronykői Attila, vezényel Oberfrank Péter Liszt-díjas karnagy. A négynapos ünnepi játékokat követően, a július 31-i - úgynevezett - ráadásnapon lépnek fel a vár színpadán az Auer Szimfonikusok, a veszprémi középiskolás zenészeket Kovács Péter hegedűművész, karnagy vezényli.
   
Mészáros Zoltán tájékoztatott arról is, hogy az ünnepi játékok költségvetése a tavalyi 142 millió forint helyett idén csak 115 milliót tesz ki, s egyelőre még hiányzik mintegy 20-25 millió. Elárulta azt is, hogy a veszprémi önkormányzat idén is 22 millió forintot biztosít, a főtámogató E.ON Hungária Zrt. 15-18 millióval járul hozzá a programokhoz, s a rendezők mintegy 25-27 millió forintos árbevételre számítanak. A jegyárak 5-10 ezer forint közöttiek.
   
Központi támogatást eddig nem kaptak, noha a korábbi években ez tette ki az ünnepi játékok költségvetésének 30 százalékát - mondta Mészáros Zoltán, megjegyezve, hogy még reménykednek a Nemzeti Kulturális Alap szponzorációjában.
   
Porga Gyula, Veszprém polgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az ünnepi játékok már a város szimbólumaként említhető, amely egy igazán minőségi kulturális rendezvény.
    
Patay László, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt. igazgatósági elnöke a főszponzor nevében azt hangsúlyozta, hogy ezt a fesztivált a színvonal és a professzionalizmus jellemzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!