Belföld

2011.06.28. 17:06

A csacsi fázisai a séi művésztelepen

A szombathelyi SEK rajz tanszékének hallgatói szállták meg az elmúlt napokban Sé utcáit, köztereit, zugait. A művésztelepen készült alkotásokból tárlat is szerveződik.

Ölbei Lívia

A művésztelep a művészeti jellegű felsőoktatási képzésben a kötelező tanrend (érdemjeggyel is honorált) része: arra szolgál, hogy a hallgatók az iskolai közegből kiszakadva, új élményektől inspirálva alkothassanak. A NymE Savaria Egyetemi Központ  rajz tanszékének képi ábrázolás szakos hallgatói mintegy negyvenen  ezzel a céllal töltenek most három napot Sében. (Éjszakára visszatérnek Szombathelyre, az egyetemi  kollégiumban van a szállásuk.)

A művésztelep központja a faluház, de a fiatalok szó szerint birtokba vették a települést: utcán, réten, házak tövében találkozhatnak velük a készséges, érdeklődő helybeliek.

- Már a terepfelderítés alkalmával rengeteg élményben volt részünk, mondja Nagy Gábor György, a Művészeti Intézet rajz tanszékének oktatója. Ismét bebizonyosodott, hogy a téma a lábunk előtt hever nem kell érte messzire menni. Az első napon állatokat rajzoltak a hallgatók - a tanár úr vázlatfüzetet mutat, amely a barlangrajzokra emlékeztető módon ábrázolja a szamár mozgásának fázisait. (Mert a csacsi nem hajlandó mozdulatlanul modellt állni viszont ellenállhatatlanul ordít. Nem kevesen most hallottak életükben először igazi szamarat igaziból ordítani.)

Sörös István polgármester emlékeztet arra, hogy 1990-től Csider Sándor népművelés szakos (akkor még főiskolai) hallgatói jártak rendszeresen Sébe; ezeknek a kapcsolatoknak köszönhető, hogy létrejött  és máig működik például a Séi Baráti Kör. A régi pozitív  tapasztalatok ösztönözték a havonta összejáró civil szervezet, a  Demizson Klub tagjait  arra, hogy most meg a rajz tanszékkel kezdeményezzenek kapcsolatot.

Butak András tanszékvezető örömmel fogadta az ajánlatot és lám, a művésztelep máris működik. (Amikor kedden ott jártunk, éppen megérkezett a szendvics-szállítmány a település napi hozzájárulása a sikerhez.)

A művésztelepen készült alkotásokból szeptemberben, a búcsúhoz igazodva  kiállítás nyílik a faluhában de Sörös Istvánnak más tervei is vannak az egyetemistákkal. Például készíthetnének illusztrációkat séi mesékhez, legendákhoz  és ez csak egy a sok ötlet  közül.  Szendi Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!