Belföld

2011.06.16. 14:53

Aktuálpolitikai érdekéhez igazítaná a választási törvényt a Fidesz-KDNP az MSZP szerint

Az MSZP szerint a fideszes Kósa Lajos és a kereszténydemokrata Pálffy István pártjuk aktuálpolitikai érdekéhez igazítaná a választójogi törvényt, amikor azt kezdeményezi: az időközi országgyűlési választásokon ne legyen érvényességi küszöb.

MTI

A két kormánypárti politikus indítványa alapján az egyéni választókerületben időközi választás esetén az első fordulóban az a jelölt lenne országgyűlési képviselő, aki megkapta az érvényes szavazatok több mint a felét, függetlenül attól, hogy hányan szavaztak. Ha az első választási fordulóban egyik jelölt sem kapta meg az érvényes szavazatok több mint a felét, a javaslat szerint a második választási fordulóban az nyerné el a mandátumot, akire a legtöbb érvényes szavazat érkezett.

A szocialista Lamperth Mónika csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében a javaslat visszavonására szólította fel Kósa Lajost és Pálffy Istvánt, mondván, hogy "a választók nem arra adtak felhatalmazást, hogy kényük, kedvük szerint módosítgassák a törvényeket". "Ez a felelőtlen magatartás az oka az alacsony választási részvételnek" - írta az MSZP közjogi kabinetvezetője, megjegyezve: az indítvány elfogadása után a püspökladányi választókerületben - a második forduló eredménytelensége esetén, az újra kiírásra kerülő időközi választáson - a Fidesz-KDNP "ölébe pottyanthatna" a mandátum.

Hajdú-Bihar megye 6-os számú, Püspökladány központú egyéni választókerületében június 5-én tartottak érvénytelen időközi országgyűlési képviselő-választást, amelyen a választásra jogosult állampolgároknak csak a 28 százaléka vett részt, az érvényességhez pedig 50 százalék feletti részvételre lett volna szükség. A második választási forduló érvényességének feltétele a legalább 25 százalékos részvétel. Az időközi választáson Bodó Sándor (Fidesz-KDNP) a leadott szavazatok 52 százalékát, Rigán István (Jobbik) a szavazatok 27 százalékát, Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a voksok 15,7 százalékát, Kocsány József (LMP) a leadott szavazatok 3,6 százalékát szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!