Belföld

2011.06.25. 15:57

Beiktatták az új dunántúli evangélikus püspököt

Beiktatták a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület új püspökét, Szemerei Jánost szombaton a győri Öregtemplomban.

MTI

Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke iktatta be Szemerei Jánost, aki esküt tett püspöki szolgálatára, majd átvette a püspöki szolgálat jelét, a keresztet.
   
A istentisztelet utáni közgyűlésen Szemerei János püspöki székfoglalójában a szolgálat felelősségéről beszélt. Kiemelte, hogy a bizalomépítés jegyében kívánja végezni szolgálatát. Bizalmi viszonyra törekszik a testvéregyházakkal, és nagy figyelmet fordít a külföldön működő egyházakkal való kapcsolatokra is - hangoztatta.
   
Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a kormány nevében köszöntötte az új dunántúli püspököt. Beszédében hangoztatta: a magyar társadalomnak, a nemzetnek kell megújulnia.


" A lelki-szellemi megújulásban (...) a magyar történelmi egyházaknak megkérdőjelezhetetlen küldetésük volt és van" - fogalmazott.
   
Szászfalvi László kijelentette, hogy a magyar kormány együtt kíván működni az egyházakkal, és ennek " számtalan jelét adta" már az elmúlt évben is.
   
Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében a gyülekezetépítés fontosságáról szólt. Az a cél, hogy vasárnapról vasárnapra egyre többen legyenek a templomban - mondta.
   
A beiktatási ünnepségen részt vettek a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői mellett a társegyházak képviselői, továbbá Ausztriában, Németországban, Romániában, Finnországban és Szlovéniában működő egyházak vezető személyiségei.
   
Szemerei János kaposvári lelkészt, a Somogy-Zalai Egyházmegye esperesét áprilisban választották püspökké az egyházkerület 112 gyülekezetének szavazatai alapján. A püspökválasztásra azért került sor, mert az egyházkerület addigi vezetője, Ittzés János nyugdíjba vonult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!