Belföld

2011.06.19. 12:19

Elvis Presley is budapesti díszpolgára lett

Átadták a címeket a Fővárosi Közgyűlés ünnepi ülésén vasárnap.Tarlós István főpolgármester beszédében elmondta: Budapest új vezetése nem feledkezhet meg azokról, akik kiemelkedően sokat tesznek, tettek a fővárosért, erkölcsi hitet kölcsönöznek, ez "sokat segít rajtunk, a túlélés legfontosabb eleme".

MTI

  
 A városvezető megemlékezett arról, hogy 1991-ben ezen a napon hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot, a függetlenség teljessé vált. Megjegyezte, hogy közvetlen külső hatalommal már nem kell számolni, "soraink rendezésének nehéz harcát többnyire országon belül kell megvívni". Mint mondta, vannak, akik a hatalom elvesztése miatt támadt "olthatatlan dühüket' olyan módon engedik szabadjára, hogy külföldön folytatnak "állandó mószerolást", és ezzel ártanak az országnak.
   
A főpolgármester szavai szerint a nemzet fővárosának egységes, erős képet kell mutatnia, ehhez szeretnének "minimumban" megállapodni az ellenzékkel is. Hozzátette: "erősnek kell lenni ahhoz, hogy mindebből az ország, a nemzet erőt tudjon meríteni, büszke lehessen a fővárosára és a kölcsönösség jegyében azt támogatni tudja."
  
 Tarlós István hangsúlyozta: biztonságos, rendezett viszonyokkal és közállapotokkal bíró fővárost megteremtésén fáradozik a városvezetés, rengeteg tennivaló akad még, de "erős a hitünk, akaratunk, és tudjuk, a fáradságot jó kedély és erkölcsi hála követi majd".
   
A városvezető szerint "súlyos terhekkel kerülünk még szembe, de ezt csökkenti az a tudat, hogy igaz emberek küzdenek velünk". Hozzátette: nem azt kéri a díszpolgároktól, hogy politizáljanak, hanem hogy tegyék, amit eddig.

 Az ünnepi ülésen Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Csukás István író, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Kovács Kati énekes, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész és Szirtes Ágnes színművész vette át a díszpolgári címet. Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke később veszi át az elismerést. Hárman posztumusz kapták meg a díszpolgári címet, Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, valamint Skrabski Árpád informatikus-szociológus nevében özvegyeik, míg Elvis Presley amerikai énekes nevében Kevin Kern, az Elvis Presley Enterprises vállalat PR-igazgatója vette át az elismerést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!