Belföld

2011.06.02. 16:01

Kólibaktérium: nem kezelhető antibiotikummal

Hazánk továbbra is fertőzésmentes, nem mutatták ki a coli baktériumot csütörtökig egy beteg szervezetében sem. A baktérium sajátossága, hogy véres hasmenést okoz.

Bajdó Bettina

Hazánk továbbra is fertőzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal - erről adott tájékoztatást az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Az egészségügyi szolgáltatók kiemelt figyelemmel kísérik a németországi járvánnyal összefüggésbe hozható esetek diagnosztikáját. Az Országos Epidemiológiai Központban 12 beteg vizsgálata történt meg eddig, valamennyi negatív eredménnyel zárult.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ honlapján közzétette az eddigi megbetegedési adatokat. Ezek szerint a legtöbb E-coli 0104 által okozott megbetegedést (796 eset) Németországban regisztráltak. Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban is felbukkant már a betegség.

Németországban kilenc, Svédországban egy beteg halt meg. Az anamnézis felvétele során minden eset összefüggésbe volt hozható németországbeli érintettséggel.

Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetője elmondta, hogy a kólibaktériumnak több fajtája is van. Az, amelyik a mostani megbetegedéseket okozza, különleges: véres hasmenést okoz, s olyan toxint is kibocsáthat, mely károsíthatja a vesét.

Hozzátette, nem kezelhető antibiotikummal, megbetegedés esetén a legfontosabb feladat a folyadékpótlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!