Belföld

2011.06.16. 14:18

Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg országszerte

Nagy Imréről és mártírtársairól emlékeztek meg 1989-es újratemetésük évfordulóján, csütörtökön országszerte; a budapesti Vértanúk terén és az Új köztemetőben koszorúzással és néma főhajtással rótták le kegyeletüket az emlékezők.

MTI

A Parlament épülete melletti Vértanúk terén, a mártírhalált halt miniszterelnök szobra előtt fejet hajtott Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A katonai tiszteletadás mellett tartott megemlékezésen a közjogi méltóságok mellett koszorút helyezett el a diplomáciai testület több képviselője, Wellmann György, a Legfelsőbb Bíróság kollégiumvezetője, Bitskey Botond, az Alkotmánybíróság főtitkára, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája. Tisztelegtek a mártírok emléke előtt a Nagy Imre nevét viselő alapítvány és társaság, valamint az 56-os civil szervezetek képviselői is.

Jánosi Katalin a csendes megemlékezés után újságírók előtt arról beszélt, hogy nagyon nehéz feldolgozni a több mint fél évszázada történteket, elfelejteni pedig soha nem lehet.

A mártírhalált halt miniszterelnök újratemetésének évfordulóján a Vértanúk terén szabadtéri filmvetítésekkel várták a megemlékezőket; a programban szerepelt Bereményi Géza Szabadság tér 56 című filmje is.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter és Horváth János, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés korelnöke csütörtökön koszorút helyezett el a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában, Nagy Imre sírjánál.

A sírnál csütörtökön a Magyar Demokratikus Charta mintegy tucatnyi képviselője is lerótta kegyeletét és elhelyezte az emlékezés virágait.

Megemlékezést tartanak az évfordulón számos más településen, így Szegeden, Debrecenben és Győrben is.

A Nagy Imre-perben elítélték és 1958. június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnökön kívül Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert. A vád egyebek mellett a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés volt. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre miniszterelnöki titkárságvezetőjét egy külön perben ítélték halálra, és 1958 áprilisában kivégezték. A perben vádlott volt Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere is, aki a börtönben, miután éhségsztrájkba kezdett, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1957 decemberében.

A Nagy Imre-per áldozatait 1989. június 16-án újratemették, a budapesti Hősök terén tartott megemlékezés után a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában helyezték őket örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!