Belföld

2011.06.29. 11:32

Szakszervezeti demonstrációk országszerte

Országszerte negyven helyen tartanak félpályás útlezárással egybekötött demonstrációt a szakszervezetek a munka világát, valamint a nyugdíjakat érintő kormányzati intézkedések és tervek elleni tiltakozásul; a közlekedésben nem alakult ki nagyobb fennakadás; a Liga Szakszervezetek elnöke szerint, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor a mostaninál nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre.

MTI

A Liga Szakszervezetek által szervezett demonstrációhoz szinte valamennyi rendvédelmi szakszervezet csatlakozott tagszervezeti szinten. Részt vesz a megmozduláson az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Munkástanácsok is.
   
Az MTI tudósítóinak helyszíni beszámolói szerint az autósok békésen vették tudomásul a tüntetés tényét.    
   
A demonstrációkat mindenütt rendőrök biztosítják. Az Útinform közlése szerint a félpályás útlezárások nem okoztak komolyabb fennakadást a közlekedésben. Legfeljebb 5-10 perces várakozások alakultak ki.
   
Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt mondta: ha a július 4-én kezdődő tárgyalásokon nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor a jelenleginél nagyobb demonstrációkat szerveznek őszre. Mivel a kormány a sztrájktörvény módosításával megnehezítette a munkahelyi tiltakozás lehetőségét, ezért "az utakon és utcákon" a mostaninál sokkal hatékonyabb és erősebb demonstrációkat fognak szervezni - tette hozzá.
   
Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára elmondta: tudomása szerint a negyven helyszínen, ahol félpályás útlezárást tartanak, több mint ezer gépkocsival vesznek részt a tiltakozók. Közlése szerint vannak olyan helyszínek, ahol csütörtök reggel 7 óráig tart az útzár, máshol azonban korábban is befejeződhet, ha a szervezők úgy döntenek.
   
Szavai szerint a félpályás útzárral nem a "fennakadás" volt a cél, hanem az, hogy megmutassák a kormányzat számára: a szakszervezetek nyomást tudnak gyakorolni nem csak Budapesten, hanem vidéken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!