Belföld

2011.08.30. 14:44

Egyszerűsíti az állampolgári ügyintézéseket a kormány

Az állampolgárok ügyintézésének egyszerűsítéséről szóló utasítást tárgyal szerdai ülésén a kormány – mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az intézkedések célja, hogy másfél év alatt három ütemben, összesen 232 ügycsoport esetében egyszerűsödjön az állampolgári ügyintézés.

MTI

Kovács Zoltán a keddi kormányszóvivői tájékoztatón közölte: a kabinet a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében arra kéri fel a minisztériumokat, dolgozzák ki a tárcájukhoz tartozó közigazgatási eljárások egyszerűsítésének feltételeit. Ennek eredményeként egyszerűsödhet a többi között a család- és gyermekügyek, a honosítási, az ingatlanokhoz kapcsolódó, valamint a közúti közlekedéssel kapcsolatos ügyek intézése, emellett a munkavállalással vagy a mezőgazdasággal kapcsolatos ügyintézés.
   
Az államtitkár hozzátette: mindez összességében több milliárd forintos megtakarítást eredményezhet a lakosság számára, amely elsősorban a párhuzamos ügyintézések, és az ezzel járó többszöri illetékfizetés felszámolásából eredne.
   
Cél az is, hogy az államapparátus egyszerűbben, kisebb terheléssel végezhesse feladatát. Mint mondta: a 232 ügycsoport több mint 1.200 hatáskört érint.
   
A valamennyi tárcát érintő programot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium koordinálja.
   
Kovács Zoltán arról is beszámolt, hogy a kormány szerdán első olvasatban tárgyalni fogja a 2012-es költségvetés tervezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!