Belföld

2011.08.03. 05:44

Félmilliárdért vásároltak kerozint a Gripeneknek

Csaknem ötszázmillió forintért vásároltak üzemanyagot a honvédség Gripen vadászgépeihez, ezzel biztosíthatóvá válik, hogy a megfelelő repülési óraszámot teljesíteni tudják a pilóták - értesült a Népszabadság.

MTI

A napilap úgy tudja, hogy a vezérkar már ki is adta az utasítást a második félévre szóló repülési terv kidolgozására, a számítások szerint az év végéig 1600 órát "ki tudnak repülni" a Gripen-pilóták. A Népszabadság forrásai szerint a félmilliárdos összeget a költségcsökkentéseknek köszönhetően tudták felszabadítani erre a célra.    A napilap szerdai számában megjelent cikk emlékeztet, hogy korábban a Honvédelmi Minisztérium még határozottan tagadta, hogy gond lenne az üzemanyag-ellátással. A szaktárca a Magyar Nemzet korábbi cikkére reagálva - amelyben arról írtak, hogy nincs kerozin a Gripenekben, így azok a földre kényszerülnek - határozottan állította, hogy nincs üzemanyag-ellátási probléma, ami veszélyeztetné a gépeken folyó kiképzést és a pilóták felkészítését. A HM közleményében akkor azt állította: minden feltétel biztosított ahhoz, hogy a kiképzés zavartalanul folyhasson. 

Ehhez képest nemrégiben Fodor Lajos, a HM közigazgatási államtitkára az InfoRádió egyik műsorában elismerte: a Gripen vadászgépekkel valóban keveset gyakorolnak a pilóták. Úgy fogalmazott: "ezen a közeljövőben jelentősen javítani fogunk, mert technikai és adminisztratív problémák adódtak, például üzemanyag-, azaz kerozinhiány miatt nem repültek a repülőgépeink ( ) előfordulnak ilyen apróbb gondok, mint mindenhol máshol" - írja a Népszabadság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!