Belföld

2011.08.20. 06:34

Felvonták a köztársaság lobogóját

A Himnusz hangjaira a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával, a közjogi méltóságok jelenlétében kezdődött meg szombaton Budapesten, a Kossuth Lajos téren az augusztus 20-ai központi állami ünnepség.

MTI

    
A katonai tiszteletadással rendezett ünnepségen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A zászlófelvonáson a kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői, valamint több politikus is.
   
A zászlófelvonást több százan kísérik figyelemmel a Kossuth téren. A Parlament erkélyéről nézte az ünnepi eseményt III. Senuda kopt keresztény egyházfő.
   
A zászlófelvonás után a Hősök terén kezdődik az ünnepélyes katonai tisztavatás. Délután a Szent István téren ünnepi szentmisét celebrálnak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, de idén a Szent István-bazilika előtti téren a szentbeszédet a győri megyéspüspök mondja az augusztus 20-ai ünnepi szertartáson. A szentmise után kezdődik a Szent Jobb-körmenet, majd az állami ünnepség este tűzijátékkal zárul. Idén négy helyszínről tizenhatezer rakétát lőnek fel Budapesten a félórásra tervezett fényparádé alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!