Belföld

2011.08.12. 12:21

Iskolakezdési támogatás a gyerekek után

Meghatározott feltételek mellett béren kívüli juttatásként a munkáltatók iskolakezdési támogatást nyújthatnak munkavállalóik gyermekeinek iskolakezdéséhez.

Erős D. Zoltán

Béren kívüli juttatásként a munkáltatók évente gyermekenként a minimálbér 30 százalékát meg nem haladó összegű iskolakezdési támogatást adhat  munkavállalóiknak, illetve a társas vállalkozások is a személyesen közreműködő tagjaiknak. 

Az idén ennek összege maximum 23 ezer 400 forint  lehet. A NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága tájékoztatása szerint, a béren kívüli juttatást ilyen címen a családi pótlékra jogosult szülő, továbbá 2011-től a gyermek gyámja és a szülővel, gyámmal közös háztartásban élő házastárs - akár a nem vér szerinti szülő is kaphat.

A családi pótlékra jogosult szülő kifejezés nem feltétlenül azt a személyt jelenti, aki a családi pótlékot ténylegesen igénybe veszi, ezért a munkáltatók egyazon gyermekre tekintettel akár mindkét szülő számára adhatnak iskolakezdési támogatást, függetlenül attól, hogy a szülők egy munkáltatónál, társas vállalkozásnál dolgoznak-e vagy sem.

Az iskolakezdési támogatást több gyermek esetén is gyermekenként lehet adni, vagyis például egy kétgyermekes család esetében mindkét szülő mindkét gyermekre tekintettel részesülhet ilyen juttatásban. Iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait az adott év szeptemberében kezdő, illetve folytató gyermekre, tanulóra tekintettel adható a tanév első napját megelőző és az azt követő 60 napon belül.

A munkáltató a támogatást három formában nyújthatja: tankönyv, taneszköz, ruházat juttatásával, ezek beszerzéséről és a munkáltató nevére szóló számla megtérítésével, valamint iskolakezdési utalvány formájában.
 
Az iskolakezdési támogatás nyújtásához szükséges feltételek fennállásáról a juttatásban részesülő magánszemélyeknek nyilatkozniuk kell.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!