Belföld

2011.08.02. 09:38

Pótfelvételi: augusztus 9-ig lehet jelentkezni

Még egy hétig lehet jelentkezni pótfelvételire; azok, akiket sehová sem vettek fel vagy nem is jelentkeztek, 44 egyetem és főiskola több száz szakja közül választhatnak. A lehetőségekről a www.felvi.hu oldalon lehet tájékozódni.

MTI

   
A mostani eljárásban már csak egy helyre lehet jelentkezni. A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint kérelmet beadni kétféleképpen lehet: elektronikusan, az e-felvételin keresztül vagy a jelentkezési lap kitöltésével és postára adásával.
   
A pótfelvételi-eljárásra külön jelentkezési lap készült, amelyet a pótfelvételi-képzéseket meghirdető felsőoktatási intézményekben, az Educatio ügyfélszolgálatán és az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálatán lehet beszerezni. Felhívták a figyelmet arra, hogy korábbi felsőoktatási felvételi eljárások jelentkezési lapjai nem használhatók a jelentkezéshez.
   
A kérelemhez csatolni kell mindazokat a bizonyítvány- és oklevélmásolatokat, igazolásokat, amelyeket a felsőoktatási intézmények a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2011. szeptemberben induló képzések című kiadvány érettségizetteknek, illetve diplomásoknak szóló köteteiben a jelentkezés elbírálásához, pontszámításhoz szükséges dokumentumként megjelöltek. Mindez megtalálható a portál Egyetemek, főiskolák menüpontjában is.
   
Az elektronikusan jelentkezőknek a kitöltés után ki kell nyomtatniuk a hitelesítő adatlapot, majd azt aláírva postázniuk kell, a legkésőbb augusztus 11-ig. Hitelesíteni az Ügyfélkapun keresztül is lehet, ez esetben nincs szükség a hitelesítő adatlap visszaküldésére.
   
A kitöltött, aláírt jelentkezési lapot, az e-jelentkezők esetében a hitelesítő adatlapot és - ha azt nem a felületen töltik fel - a dokumentummásolatokat az alábbi címre kell benyújtani: Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220.
   
A pótfelvételi-jelentkezés határideje augusztus 9.
   
A mostani eljárásban csak azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést, vagy jelentkeztek ugyan, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. Szintén lényeges, hogy csak egy intézménybe és egy képzésre lehet jelentkezni.
   
Az eljárás alapdíja ötezer forint, amely a felsőoktatási pótfelvételi jelentkezési laphoz tartozó csekken vagy banki átutalással fizethető be (ebben az esetben az utaláskor a közlemény rovatban a jelentkező 12 jegyű felvételi azonosítószámát - és csak azt - kell megadni, ami a jelentkezési lapon fel van tüntetve). Az elektronikus jelentkezéskor lehetőség van bankkártyás fizetésre is.
   

A pontatlanul kitöltött, hiányos jelentkezések - az eljárás rövid határideje miatt - a felvétel elutasítását vonhatják maguk után, ezért különösen fontos, hogy a jelentkezők olyan telefonszámot, e-mail címet adjanak meg, amelyen sürgős esetben elérhetők.
   
Ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy - elsősorban mesterképzésekben - felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi-hirdetményben jelzik, és közlik az időpontot is. Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet nem küldenek.
   
A pótfelvételi eljárás ponthatárait augusztus 29-én állapítják meg, akkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.
  
A jelentkezéskor érdemes figyelembe venni, hogy azokon a költségtérítéses képzéseken, amelyeket már a 2011. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban is meghirdettek, a pótfelvételi-ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 21-én meghatározottnál. Ha az adott képzés eddig nem indult költségtérítéses finanszírozási formában, a ponthatár akkor sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál - alapképzési szakok, egységes, osztatlan képzések esetén 200 pontnál, felsőfokú szakképzés esetén 140 pontnál.
   
A felvettek a felvételi határozatot, a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapják meg szeptember első napjaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!