Belföld

2011.08.23. 06:01

Tankönyv bojkott kezdődött

Az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Az oktatási államtitkár megkeresi az elkövetkező napokban az érintett önkormányzatokat.

MTI

Tankönyv bojkott kezdődött

Az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Ha nem lesz megegyezés, tízezer diák maradhat könyv nélkül - írja a keddi Magyar Nemzet.

Az érintett önkormányzatok sem a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületét (TVOT), sem a lap által megkérdezett terjesztőket nem keresték meg tavalyi tartozásuk rendezése miatt.
   
A TVOT elnöke, Szarvas-Ballér Judit a lapnak azt mondta: nemhogy pénzt nem kapott senki, de információi szerint tárgyalások sem voltak.
   
Az elnök szerint nem javítja az önkormányzatok fizetési hajlandóságát, hogy Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár a tankönyvpiaci érdekek áldozatainak nevezte a gyerekeket, holott nem a kiadók és a terjesztők tehetnek arról, hogy ilyen kényszerhelyzetbe kerültek az önkormányzatok miatt. Rossz üzenetnek tartja a tankönyvterjesztés központosításáról szóló bejelentést is és nehezményezte, hogy a külföldi többségi tulajdonban lévő Nemzeti Tankönyvkiadó szembemegy akciójukkal, saját tankönyvei kiszállítását ígéri.
   
A TVOT elnöke beszámolt arról is, hogy augusztus 29-én tárgyalnak Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárral, és ha akár a tanévkezdés előtt egy nappal megegyezés születik, készek arra, hogy szeptember 1-re valamennyi könyvet kiszállítsák az iskolákba - írja a lap

Hoffmann Rózsa egyeztetéseket kezdeményez az érintett önkormányzatokkal

Az oktatási államtitkár megkeresi az elkövetkező napokban azokat az önkormányzatokat, amelyek nem fizették ki a diákok tankönyveinek árát a forgalmazóknak, s emiatt azok nem akarják kiszállítani a kiadványokat. Hoffmann Rózsa jelezte: jövő évtől a tankönyvtámogatások címkézett tételként szerepelnének a büdzsében.

A Magyar Nemzet kedden arról írt, hogy az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem.
   
Hoffmann Rózsa kedden az MTI kérdésére úgy fogalmazott: megkeresi azokat az önkormányzatokat, amelyek hibájából ez a helyzet előállt, s tárgyalni fognak a tankönyvesekkel is. Hozzátette: mintegy százmilliós tételről van szó, amely 27 önkormányzatot érint. A legnagyobb adós Pest megye.
   
Hangsúlyozta: az oktatási államtitkárság nem hibázott, teljesítette kötelességét, és átutalták ezeket a forrásokat. A jogszabályok azonban jelenleg nem kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy ezt az összeget valóban a tankönyvtámogatásra fordítsák - fűzte hozzá.
   
Miután "nyomorúságos helyzetben vannak", elkövették azt a hibát, hogy másra költötték ezeket az összegeket - mondta, hozzátéve ugyanakkor: ezeket a forrásokat még egyszer nem tudják átutalni. Az önkormányzatoknak kell most valamiféle segítséget találniuk.
   
"Megkíséreljük a lehetetlent" - fogalmazott az államtitkár, aki a tankönyves terjesztőktől megértést és türelmet is kért egyben.
   
Arra a kérdésre, hogy a tankönyvek ott lesznek-e szeptember 1-én az iskolákban, azt mondta: felelőtlen ígéreteket nem kíván tenni. Mindent megteszek, hogy ott legyenek a tankönyvek - mondta.
   
Úgy fogalmazott: "Ilyen helyzetben gondolom, hogy az oktatásügy minden szereplőjének lelkiismerete megszólal, és felfogják, hogy tankönyvek nélkül a tanévet elkezdeni nem jó". A jövő évi költségvetésben a tankönyvtámogatás címkézett tételként szeretnék szerepeltetni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő, és másra ezeket a forrásokat ne lehessen költeni - tette hozzá.
   
Kiss János Tamás, a Nemzeti Tankönyvkiadó vezetője újságíróknak azt mondta, ők nem csatlakoztak a bojkotthoz, a piac egyharmadát lefedő kiadó mindenhová kiszállította a szükséges tankönyvmennyiséget. A kiadónak Pest megye négy-öt millió forinttal tartozik - tette hozzá, s azt mondta, tapasztalataik szerint az önkormányzatok igyekeznek rendezni a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!